Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Bijeenkomst voor Heldin-trainers 

Geplaatst op 25 april 2024

Heldin is een cursus van het Rode Kruis, speciaal gericht op vrouwen. Onder begeleiding van vrouwelijke trainers worden de deelnemers van de cursus in hun kracht gezet. Ze werken onder andere aan hun zelfvertrouwen en daadkracht en vergroten daarnaast hun EHBO-kennis. Zo leren ze hulp bieden, hulp vragen, omgaan met lastige situaties (denk aan meningsverschillen) en reageren in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een ongeluk met een kind. 

Afgelopen week organiseerden we een bijeenkomst met de Heldin-trainers uit Amsterdam-Amstelland. Stuk voor stuk zeer enthousiaste vrijwilligers die ondertussen, samen met de trainers door het hele land, aan 2000 (!) vrouwen een Heldin training hebben gegeven. Doel van deze bijeenkomst was om ervaringen te delen en zo van elkaar te leren. De bijeenkomst werd gehouden bij een van onze samenwerkingspartners Stichting Dappere Dames. 

Je leert hoe je moet handelen

Malika, voorzitter van de Stichting Dappere Dames: “We organiseren Heldin al enkele jaren in ons buurthuis. Alle moeders die hebben meegedaan met een cursus zijn erg blij met de kennis die ze hebben opgedaan. Eigenlijk zou iedereen een Heldin cursus moeten doen! Zelf heb ik ook veel baat gehad bij de cursus. Je voelt je zekerder als je weet hoe je moet handelen in een noodsituatie. Zo heb ik zelf een keer iemands leven kunnen redden; een man hier in Oost viel van zijn fiets en landde keihard met zijn gezicht tegen een boom. Zijn hele gezicht lag open en hij was buiten westen. Ik heb hem toen in stabiele zijligging gelegd, 112 gebeld en geprobeerd het bloeden te stoppen. Er moest zelfs een traumahelikopter aan te pas komen, zo ernstig was het. Ik werd door de politie ter plaatse gehoord en de volgende dag kwamen ze langs om mij te bedanken en te zeggen dat ik het leven van die man had gered. Later is hij ook bij mij op bezoek gekomen om mij te bedanken. Ik voel me trots dat ik wist hoe ik moest handelen op dat moment.” 

Jet is steun en toeverlaat in het buurthuis en had samen met de andere buurtbewoners de heerlijke catering verzorgd tijdens de intervisie avond. Jet heeft de Heldin cursus gevolgd en deelde haar ervaring voor de groep: “Ik ben zo blij dat ik heb meegedaan aan de cursus Heldin. Vroeger voelde ik in bepaalde situaties vaak schaamte. Dan wilde ik wel helpen, maar durfde ik niet, Na de cursus heb ik dat niet meer. Ik durf veel meer en heb meer vertrouwen in mezelf”. 

Positieve intervisie Heldin trainers

Tijdens de bijeenkomst werd er een positieve intervisie georganiseerd, waarin werd teruggeblikt op de dingen die goed gaan bij de training. Die positieve terugblik was ter inspiratie voor de andere trainers. Kathy, een van de nieuwe Heldin vrijwilligers zei daarover: “Ik ben erg blij dat ik vanavond gekomen ben. Door de oefeningen en de verhalen van de ervaren vrijwilligers, heb ik zoveel opgestoken. Ik voel me nu nog beter voorbereid om volgende week te gaan beginnen met mijn eerste Heldin cursus. Ik heb er zin in!!” 

Kalai, een van de ervaren vrijwilligsters die al diverse Heldin cursussen heeft gegeven, was er ook: “Ik ben al vrijwilliger voor Heldin sinds de start van het programma en blijf het geweldig vinden. Ik heb aan meerdere ondersteunende programma’s voor vrouwen meegewerkt, maar bij Heldin zie ik elke keer weer dat er iets substantieels en blijvends verandert in de vrouwen. De vrouwen komen echt in actie. Daarom houd ik zo van de Heldin cursus geven. Ook de samenwerking met steeds een nieuwe co-trainster houdt het leuk. Je leert van elkaar en van de deelneemsters.” 

Meer informatie over de cursus Heldin?

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie over deze Heldin cursus van het Rode Kruis in Amsterdam-Amstelland? Of wil je een cursus laten plaatsvinden bij jou op school, het kinderdagverblijf of buurthuis? Neem dan contact op met coördinator Adriana Musters op telefoonnummer 020 622 62 11

Meest recente berichten