Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Heldin, een cursus speciaal voor vrouwen

Geplaatst op 20 februari 2024

Heldin is een cursus van het Rode Kruis voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. Tijdens de Heldin cursus in de regio Amsterdam-Amstelland leren deelnemers de praktische vaardigheden om (eerste) hulp te kunnen bieden. Ook wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Tijdens de cursus leren deelnemers hulp te (durven) vragen, om te gaan met lastige situaties en te reageren in noodsituaties.

Dimitra is een oud deelnemer van Heldin. Toen ze net de cursus had afgerond, gebeurde het volgende: “Een kind op wie ik paste, verslikte zich in een ijzeren object. Ik schrok, maar bleef rustig en kwam direct in actie. Ik paste de rugslag- en buikstotenmethode toe tot het deeltje eruit kwam. Ik heb veel gehuild en erover gepraat, omdat het natuurlijk ook erg spannend was.” De oud-deelneemster weet hoe belangrijk het is om EHBO-kennis te hebben. Door de cursus redde ze het leven van een kind. Meer ervaringen van oud-deelnemers van de cursus Heldin, vind je hier: terugkomdag cursus Heldin

Tijdens de cursus Heldin leren de deelnemers:

 • Hoe zij eerste hulp kunnen verlenen als iemand een ongeluk heeft.
 • Hoe zij om kunnen gaan met belemmerende gedachten. Het is namelijk best spannend om eerste hulp te verlenen en veel mensen vinden het zo eng dat ze geen hulp durven te verlenen wanneer dat nodig is.        
 • Hoe ze rustig kunnen blijven in een noodsituatie.   
 • Hoe ze hulp kunnen vragen aan anderen in een noodsituatie.
 • Hoe ze effectief (verbaal en non-verbaal) contact maken en communiceren met andere mensen.
 • Hoe ze met weerstand en agressie kunnen omgaan en effectief het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden.
 • Wat hun eigen talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten in (crisis) situaties.

Hoe ziet een Heldin cursus er uit?

Een volledige cursus bestaat uit een voorlichting voor geïnteresseerde vrouwen, individuele kennismakingsgesprekken (30minuten) met alle deelnemers en zeven bijeenkomsten. De lessen vinden 1 keer per week plaats. Drie van de bijeenkomsten gaan over EHBO: deelnemers leren dan over de 7 meest voorkomende letsels, reanimatie en het gebruik van een AED. Tijdens de andere vier bijeenkomsten staan de sociale vaardigheden die nodig zijn om EHBO te kunnen uitoefenen centraal. De eerste 6 bijeenkomsten duren 2,5 uur. De laatste bijeenkomst, waarin reanimatie wordt besproken, duurt 4 uur.

Praktische informatie over de cursus

 • We komen naar jullie toe! We geven de cursus graag op locatie, omdat de deelnemers zich dankzij deze veilige en vertrouwde omgeving goed kunnen ontwikkelen.
 • De cursus wordt gegeven door vrouwelijke (EHBO-)trainers.
 • We vragen een eigen bijdrage van €5,- per deelnemer.
 • Elke deelnemer die de cursus heeft doorlopen, krijgt dan ook twee officiële Rode Kruis EHBO-certificaten én een Heldin-certificaat.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie over deze Heldin cursus van het Rode Kruis in Amsterdam-Amstelland? Of wil je een cursus laten plaatsvinden bij jou op school, het kinderdagverblijf of buurthuis? Neem dan contact op met coördinator Adriana Musters op telefoonnummer 020 622 62 11​.

We zijn daarnaast altijd op zoek naar nieuwe (ervaren) trainers die de cursus graag zouden willen verzorgen. Interesse? vacature voor Ervaren trainers voor project Heldin

Meest recente berichten