Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Gastles humanitair oorlogsrecht

Geplaatst op 20 februari 2024

Leerlingen lezen op social media of horen op het journaal over oorlogen en conflicten. Soms lijkt het alsof er in deze situaties helemaal geen regels gelden. Maar niets is minder waar: ook tijdens een oorlog gelden regels. Die regels vormen de basis van het humanitair oorlogsrecht. 

Wat is humanitair oorlogsrecht eigenlijk? 

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogvoering. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict en het voorkomen van menselijk leed. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet (langer) meevechten in het conflict. 

Gastles op school over het Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis geeft gastcolleges over Humanitair Oorlogsrecht (HOR). De lessen zijn interessant en actueel. Een lezing duurt ongeveer één uur en de sprekers zijn altijd vrijwilligers van Het Rode Kruis, gespecialiseerd in het humanitair oorlogsrecht.  

De lessen kunnen bijdragen aan een maatschappelijk project of voorbereiden op speciale dagen zoals Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. We denken graag mee over de insteek of invulling van de les.  

Voor wie is de les geschikt?

Het Rode Kruis heeft de gastlessen ontwikkeld voor middelbare scholieren en studenten van het MBO, de HBO of universiteit. Daarnaast komen onze voorlichters ook graag langs op jouw vereniging of bij jouw organisatie of bedrijf om een gastcollege te geven. Met filmpjes, verhalen en foto’s wordt het een les om niet snel te vergeten. 

Onze voorlichters passen het niveau van de gastles aan op de doelgroep. 

Inhoud les oorlogsrecht

De leerlingen leren over de basisregels en het belang van het humanitair oorlogsrecht (HOR). We behandelen het effect van het HOR op individuen in de samenleving. Daarnaast krijgt de leerling vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen. 

De les kan in 1 a 2 uur gegeven worden en sluit bijvoorbeeld goed aan bij Mens & Maatschappij. 

Gastles aanvragen? 

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? Of wat de invloed van het oorlogsrecht is op de basisbehoeften van mensen? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs bij jou op school om een gastles te geven.  

Voor gastcolleges in het district Amsterdam-Amstelland, kun je contact opnemen met Laila Turaran Medina op: lturaranmedina@redcross.nl  

Voor andere districten kun je een gastcollege humanitair oorlogsrecht aanvragen via deze link: Organiseer een Rode Kruis Gastcollege humanitair oorlogsrecht 

 

Meest recente berichten