Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Humanitair Servicepunt Amsterdam

Door het conflict in Oekraïne zijn veel mensen dat land ontvlucht. Zij komen ook naar Nederland, waar ze worden opgevangen en voorzien van basisvoorzieningen zoals onderdak, voedsel en medische hulp. Informatie over deze hulp of het bieden van deze ondersteuning was beperkt beschikbaar. Daarom besloot het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland om het Humanitair Servicepunt (HSP) op te zetten: een neutrale (oordeel vrije), goed vindbare en veilige plek, waar vluchtelingen en migranten welkom worden geheten.

Een HSP wordt niet gebruikt voor officiële overheidsprocedures, zoals registratie van personen, ook is het geen opvangplek. Behalve Oekraïense vluchtelingen zijn ook mensen uit andere landen welkom bij het HSP. Vaak gaat het om asielzoekers en ongedocumenteerde migranten: mensen zonder Nederlandse papieren. 

Het HSP biedt een luisterend oor en helpt hen een beetje op weg in Nederland. Er zijn flyers in diverse talen met belangrijke informatie verkrijgbaar. Daarnaast kunnen mensen worden doorverwezen naar andere vormen van hulpverlening, die anders minder goed vindbaar of toegankelijk voor hen zijn. Bij deze andere instanties kunnen vluchtelingen meer informatie ontvangen over hun verblijf in Nederland.  

Locatie en openingstijden

Het Humanitair Servicepunt in Amsterdam bevindt zich op de Valkenburgerstraat 24 in Amsterdam. Kijk voor de openingstijden op: Helpfulinformation.redcross.nl

Meest recente berichten