In verschillende opvanglocaties voor vluchtelingen en migranten in Amsterdam biedt het Rode Kruis psychosociale ondersteuning aan bewoners. Psychologen, die de taal van de bewoners spreken, zijn op vaste tijden of op aanvraag beschikbaar voor laagdrempelige, een-op-een gesprekken.
Zo krijgen de bewoners de mogelijkheid om met een professional te praten over bijvoorbeeld hun verdriet of traumatische ervaringen. De psychologen bieden een luisterend oor en bespreken met de bewoners wat er nodig is om zich meer weerbaar en prettiger te voelen. Wanneer het nodig is om meer hulp te bieden dan wij kunnen aanbieden, overleggen we met andere instanties voor een doorverwijzing. Als mensen al op een wachtlijst staan voor reguliere zorg dan kunnen wij ondersteuning bieden tijdens de overbrugging naar die zorg.
De gesprekken lijken een positieve bijdrage te leveren aan de rust op de opvanglocaties. De gemeente Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat er ondertussen op meer opvanglocaties psychologen ingezet worden. Het Rode Kruis heeft dit project van de gemeente ondersteund, onder andere door het schrijven van een handboek en het organiseren van intervisiebijeenkomsten.