Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Gastles EHBO vergroot zelfredzaamheid en hulpbereidheid van kinderen

Geplaatst op 05 september 2023

“We zijn heel blij met de lessen die gegeven zijn. De leerlingen hebben er zeker iets van opgestoken.”

Kinderen zijn hele goede, adequate hulpverleners. Dan moeten ze alleen wel weten welke stappen je moet uitvoeren om iemand in nood te helpen. En die stappen ook zonder twijfel durven uit te voeren. Daarom vinden we het heel belangrijk om het vertrouwen bij kinderen te stimuleren dat ook zij iets kunnen betekenen bij nood. We doen dit door middel van het geven van gastlessen EHBO op basisscholen in Eindhoven en omgeving.
Hoe verloopt zo’n gastles EHBO precies? Om een helder beeld te schetsen, waren we bij een gastles in Helmond. Deze les werd gegeven in het kader van de Kinderconferentie 2023.

Hoe verloopt een gastles EHBO?

We stellen onszelf en het Rode Kruis eerst voor. Bij wat voor situaties wordt het Rode Kruis ingeschakeld? Wat is eigenlijk precies het verschil tussen een oorlog en een ramp? Want in beide situaties is het Rode Kruis er voor eerste hulp. Daarnaast is het Rode Kruis ook aanwezig bij grote en kleine evenementen in Nederland om daar iedereen die EHBO nodig heeft te helpen.
EHBO verlenen is slechts één van de dingen die het Rode Kruis doet. Waar denken de kinderen als eerste aan bij EHBO? Hebben ze al ervaring met EHBO geven of krijgen? Jawel, en hoe! Verschillende leerlingen vertellen hoe ze gewond raakten en met succes geholpen werden. Dit waren situaties waarin zijzelf EHBO ontvingen. Ze zijn verbaasd dat ook zoiets simpels als het plakken van een pleister onder EHBO valt.

De lesinhoud van een gastles EHBO

Via een interactieve online quiz wordt duidelijk wat je precies moet doen in een situatie waarin hulp verleend moet worden en in welke volgorde. Ook welk nummer je belt bij nood. En of dat nummer ook werkt in het buitenland. Door tijdgebrek is het helaas niet mogelijk om een telefoontje naar het noodnummer 112 in een rollenspel te laten beleven. Schrik in ieder geval niet als de telefonist wat streng overkomt als je belt.
Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Stel: er ligt iemand bewusteloos op de grond, wat dan? Juist, je begint met hem of haar in de stabiele zijligging te leggen. De docenten doen de achtereenvolgende stappen op elkaar voor: van checken of het slachtoffer nog wel ademt, via de benen recht leggen, de high-five van hand-tegen-wang naar opzij draaien. Daarna mogen de kinderen in duo’s of trio’s aan de slag om het zelf uit te proberen. Sommige stappen blijken lastig te onthouden, maar elk slachtoffer ligt uiteindelijk in de juiste houding, klaar voor verdere hulpverlening.
De leerlingen krijgen een video te zien met uitleg hoe een Automatische Externe Defibrillator (AED) werkt. Ze hoeven tijdens de gastles EHBO het reanimeren niet zelf te oefenen.
Daarna komen de pleisters en het snelverband aan de beurt. Het valt nog niet mee om een pleister steriel op een wond aan te brengen! En hoe verbind je een arm op de juiste manier met een snelverband? Eén leerling heeft al een pleister en wil héél graag verder bepleisterd en verbonden worden, hij biedt zich dan ook steeds vrijwillig aan als slachtoffer. Hij kan bijna niet wachten tot hij het zelf mag proberen.

Tijd tekort

Eén lesuur is eigenlijk niet lang genoeg voor alle onderwerpen die we graag zouden behandelen en oefenen met de kinderen tijdens een gastles EHBO. Ze geven aan veel nieuwe dingen geleerd te hebben: zoals de volgorde van de stappen van hulpverlening, de stabiele zijligging, het verbinden, het verschil tussen een ‘gewoon’ en een snelverband, en hoe de AED werkt. De meeste leerlingen denken dat ze na deze les wel durven te helpen als dat nodig zou zijn. Top, want hoe meer mensen snel kunnen handelen wanneer iemand hulp nodig heeft, hoe groter de kans op volledig herstel. Daar doen we het voor!
Bij vertrek van de leerlingen belanden veel pleisters en snelverbandjes in de vuilnisbak bij de uitgang van het lokaal. Toch zien wij later in de aula soms ook een stukje verband subtiel onder een mouw uitsteken.

Reacties van scholen

Omdat er eigenlijk altijd tijd tekort is, zijn we blij dat scholen vaak aangeven dat we volgend jaar weer welkom zijn. Een gastles EHBO is bij sommige scholen al bijna als standaard onderdeel in het lesprogramma opgenomen. Uit de evaluatie die wij achteraf sturen naar scholen, is ook gebleken dat 100% van de docenten die de evaluatie invullen de activiteit zou aanbevelen bij een collega.
Het Nuenens College was na gastlessen die wij in januari 2023 hebben gegeven “heel blij met de lessen die gegeven zijn. De leerlingen hebben er zeker iets van opgestoken en liepen nog een hele dag met hun verbonden armen rond.”
We hopen dat we de gastlessen EHBO op nog veel meer scholen uit kunnen zetten in Brabant-Zuidoost. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en hulpbereidheid!

Tekst: Nicolette van Heesch

Foto’s: Manon van de Wiel (tijdens een eerdere gastles)

Meest recente berichten