Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Isabelle Beerenhout

Geplaatst op 24 augustus 2023

Door elke week met elkaar te bellen, bouw je een band op met de deelnemers en zorg je ervoor dat alleenwonende ouderen niet worden vergeten.”

Vrijwilliger in Beeld – Isabelle Beerenhout – Dagleidster Contactcirkel

Hallo Isabelle, kun je iets over jezelf vertellen?

Jazeker! Ik ben Isabelle Beerenhout, 20 jaar en ik woon in Maastricht. Sinds een jaar ben ik vertrokken uit Eindhoven en ben ik gezondheidswetenschappen student aan de universiteit van Maastricht, waarbij ik volgend jaar ga overstappen naar geneeskunde. Verder werk ik bij Envida als Huishoudelijke Hulp. Ik ben een fanatieke hardloper en ga in oktober mijn eerste halve marathon lopen in het mooie Eindhoven.

En wat doe je voor het Rode Kruis Brabant-Zuidoost?

Sinds maart 2022 ben ik actief als dagleidster op de maandagochtend voor Contactcirkel 4. Hierbij bel ik elke maandagochtend om 9:00 de eerste deelnemer van die Contactcirkel.

Wat houdt je vrijwillige inzet als dagleidster van de Contactcirkel precies in?

De Contactcirkel gaat als volgt. Eerst begint een Rode Kruis vrijwilliger (dagleider/dagleidster) met bellen naar de eerste deelnemer in de cirkel. Die belt de volgende deelnemer op de bellijst. Zo gaat dat door tot de laatste deelnemer de cirkel rondmaakt en de vrijwilliger weer belt. Er wordt altijd op een vast tijdstip gebeld, in mijn geval om 9:00 op de maandagochtend. Wanneer een deelnemer de volgende in het rijtje niet kan bereiken, word ik door die deelnemer gebeld met de melding dat iemand uit de cirkel onbereikbaar is. Ik bel dan de coördinator van de Contactcirkels (Marjolijn Poppeliers). Zij gaat erachteraan en soms alarmeert zij een van de contactpersonen van de onbereikbare deelnemer.
Door elke week met elkaar te bellen, bouw je een band op met de deelnemers en zorg je ervoor dat alleenwonende ouderen niet worden vergeten. Elk jaar is er ook een gezellige koffiemiddag met alle mensen van de verschillende contactcirkels: zowel deelnemers als vrijwilligers.

Hoe ben je destijds bij het Rode Kruis terechtgekomen?

Ik heb hiervoor vrijwilligerswerk verricht bij Archipel. Hierbij vergezelde ik dementerende ouderen in een verzorgingshuis. Toen die vestiging ging sluiten, besloot ik om ander vrijwilligerswerk te gaan zoeken. Via een vrijwilligerswebsite kwam ik terecht bij de Contactcirkels van het Rode Kruis Brabant-Zuidoost. Dit leek mij een leuke uitdaging en nu doe ik dit al langer dan een jaar met veel plezier.

Heb jij iets gedaan bij het Rode Kruis waar je trots op bent?

Ik ben vooral trots op alle vrijwilligers en iedereen die betrokken is bij de Contactcirkels. De mensen die zich elke dag weer inzetten om de deelnemers te bellen. Hiermee de deelnemers extra veiligheid bieden en even bij ze checken hoe het gaat. Ikzelf zou nog actiever willen worden bij het Rode Kruis, en heb dus nog niet iets gedaan waar ik echt bijzonder trots op ben.

Is er een leuk moment waar je ons over kunt vertellen?

De gesprekken op de maandagochtend zijn meestal kort, maar krachtig. Als ik dan toch een leuk moment zou moeten kiezen dan is het denk ik gewoon de gesprekken over wat iemand gaat doen op de dag. Bijvoorbeeld wanneer de deelnemers vertellen dat de kleinkinderen langskomen en hoe blij ze daarvan worden. Dit soort gesprekken vind ik altijd heel leuk.

Wat voor eigenschappen moet iemand hebben om een Rode Kruiser te zijn, vind jij?

Een Rode Kruiser moet betrokken zijn met de medemens en vooral graag mensen willen helpen. Tijd willen investeren in elkaar helpen en bij de Contactcirkel vooral ook een beetje sociaal zijn, haha.

Waar zit het Rode Kruis gevoel bij jou in?

Het Rode Kruis gevoel zit bij mij vooral in de verbondenheid en de gezelligheid. Elke week bel je weer samen in een vaste groep en daarmee bouw je echt een band op. Je komt steeds meer over elkaar te weten en dat maakt dit werk ook zo leuk.

Tekst: Hans Baaijens

Meest recente berichten