Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Diensten draaien bij daklozenopvang de Kostersgang: een aanrader!

Geplaatst op 09 april 2021

Met een EHBO-diploma op zak daklozen opvangen bij het Leger des Heils in de Kostersgang. Een praatje met ze maken of de medewerkers van de Kostersgang helpen met eten bereiden. In coronatijd kan dat allemaal. Rode Kruiser Kelvin, in het pre-coronatijdperk evenementenhulpverlener, las de oproep in een nieuwsbrief en meldde zich spontaan. Daar heeft-ie geen spijt van. “Het is erg interessant om in aanraking te komen met mensen met een heel andere levensstijl. Als je tijd hebt en interesse in mensen is dit werk echt een aanrader.”

Open minded zijn

Kelvin is al een tijdje evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis, maar kwam nog niet eerder in aanraking met daklozen. Hij vertelt: “De meeste bezoekers waren vriendelijk en er werden aardig wat grapjes gemaakt. Ik vond het interessant om te zien wat voor type mensen dak- en thuislozen zijn. Als je als vrijwilliger open minded bent en niet te snel oordeelt dan kun je ze het beste helpen.”

Een woordje Engels spreken

Sommige bezoekers komen uit het buitenland en spreken nauwelijks Nederlands, dan is het volgens Kelvin handig als je ook een woordje Engels spreekt. “Tijdens het werk bij de Kostersgang kom je in aanraking met mensen met een andere levensstijl. Het is leerzaam om daarmee te werken. Dus als je de tijd hebt en interesse in mensen, dan is het vrijwilligerswerk bij de Kostersgang zeker een aanrader.” 

Ook meehelpen?

Het Rode Kruis in Groningen springt tijdens de coronacrisis in waar het kan. Bij de Kostersgang, maar bijvoorbeeld ook als EHBO-er bij de coronateststraat in MartiniPlaza en bij ouderenzorgorganisatie ZINN. Wil jij ook graag een steentje bijdragen als vrijwilliger? Neem contact op met het Rode Kruis in Groningen. De helpdeskmedewerker kan je vertellen waar er hulp nodig is en hoe je vrijwilliger kunt worden. Telefoon: 050-5751999.

Meest recente berichten

Coördinator Goed Voorbereid Rianne ten Veen

Rode Kruiser in de Spotlights: Rianne ten Veen

22 april 2023

Rianne ten Veen is in District Groningen vrijwilliger bij Werkgebied Oost en Zuid-Oost. In het dagelijks leven werkt ze als intercultureel trainer en dialoogbegeleider. Daarvoor werkte ze in het buitenland in de internationale humanitaire hulpverlening en was ze vrijwilliger bij het Britse Rode Kruis. Inmiddels is ze alweer vijf jaar actief als Coördinator Goed Voorbereid in Werkgebied Oost en Zuid-Oost. Betrokken vertelt ze erover.

Lees meer
Vrijwilliger Gerjan Vos is actief bij de Verbindingsdienst

Rode Kruiser in de Spotlights: Gerjan Vos

27 oktober 2022

Toen een oud-collega zevenenhalf jaar geleden sprak over zijn vrijwilligersfunctie bij de Verbindingsdienst in Drenthe, werd het enthousiasme van Gerjan Vos (35) aangewakkerd. Hij werd al snel gevraagd voor de functie coördinator in Groningen. In een paar jaar tijd bouwde hij samen met zijn team de Verbindingsdienst weer op, en zorgde hij ervoor dat deze nu uit een professionele ploeg vrijwilligers bestaat.

Lees meer

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer