Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Leren voor jezelf op te komen in het project Heldin

Geplaatst op 07 februari 2022

Voor jezelf opkomen, effectief communiceren en eerste hulp verlenen als dat nodig is. Het zijn zomaar wat thema’s die aan bod komen in het project Heldin. Lobke Veen (23) draait nu een half jaar mee bij het Rode Kruis als stagiaire en is kartrekker van het project. Ze volgt de opleiding Management in de Zorg aan de Hanzehogeschool en heeft het ontzettend naar haar zin bij het Rode Kruis. Enthousiast vertelt ze over haar rol bij het project en over de meerwaarde ervan.

Kwetsbare vrouwen

Het project Heldin richt zich op kwetsbare vrouwen in de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laag opgeleide vrouwen, vrouwen met een minimaal inkomen of vrouwen met een taalbarrière. In de cursus krijgen de deelnemers onder andere een EHBO-spoedcursus, en trainingen op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Zo leren ze om hun eigen beslissingen te maken en juist te handelen in noodsituaties. Het project bestaat uit zes cursusdagen. Daarna ontvangen de vrouwen een EHBO-snelcursuscertificaat.

Opstart Heldin

In Amsterdam en Den Haag bestaat het project al. Omdat het daar zijn vruchten afwerpt, ontstond het idee om het project ook in Groningen te lanceren. Lobke is als initiatiefnemer druk met de opstart. Ze vertelt: “Op dit moment zijn we op zoek naar trainers, die we speciaal selecteren op basis van hun kennis en ervaring. Deze trainers zijn in staat om de deelnemende vrouwen praktische handvaten mee te geven, én hun zelfontwikkeling te verdiepen. Zo leren de vrouwen bijvoorbeeld keuzes te maken in noodsituaties, maar ook om zichzelf te durven laten zien.”

Obstakels overwinnen

Dat de vrouwen in het project leren hun verantwoordelijkheid te vergroten en hun obstakels te overwinnen vindt Lobke het mooiste aan het project. Ze licht toe: “In de Randstad is het effect van de cursus groot. De cursisten leren op zichzelf te vertrouwen, dat is belangrijk.” Op dit moment werft Lobke fondsen en is ze op zoek naar samenwerkende partijen. Ze vervolgt: “Daarmee willen we de doelgroep gaan benaderen. We bevinden ons nog in de opbouwende fase, maar het begin is er. Met veel goede wil en een beetje geluk hopen we het project Heldin in maart of april te kunnen starten. En dat het een succes wordt, zodat het project blijvend kan worden aangeboden.”

Trainers gezocht

Het Rode Kruis is nu op zoek naar organisaties die interesse hebben in een samenwerking. Ook is het Rode Kruis op zoek naar ervaren trainers. Wil je je graag aanmelden als organisatie of trainer of wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Lobke Veen. E-mail: lveen@rodekruis.nl.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Angelina Boon

27 januari 2024

Angelina Boon (56) uit Nieuwe Pekela is een bekend gezicht bij het Rode Kruis in Groningen. Ze is al vijf jaar enthousiast EHBO’er en verleent eerste hulp bij talloze evenementen. Ze vertelt: “Als kind haalde ik al boodschappen voor mensen en hielp ik met huishoudelijke klusjes.”

Lees meer

Maatschappelijke hulp bieden bij Dignis

11 oktober 2023

Vrijwilliger Ria Struijk bood tijdens een van haar diensten maatschappelijke hulp bij Dignis, een verpleeghuis voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Meelevend en voldaan vertelt ze erover.

Lees meer

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer