Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de Spotlights: Bea de Vries

Geplaatst op 08 juni 2023

Bea is in het dagelijks leven werkzaam als bestuurssecretaresse voor de Regionale Loodsencorporatie. Daarnaast is ze actief bij het Rode Kruis als Coördinator Hulpverlening bij Locatie Centraal Groningen. De maritieme sector is een mannenwereld, en haar werk soms solitair. Het sociaal en maatschappelijk actief zijn bij het Rode Kruis houdt haar in balans. De eerstehulpverleners staan klaar voor eventuele hulpvragers en voor elkaar. Deze onderlinge betrokkenheid en hechte samenwerking voelen steeds weer aan als een warm bad. Bea legt uit: “Ook binnen het team van coördinatoren zie ik een enorme toewijding, terwijl het allemaal vrijwilligers zijn. Dat vind ik heel mooi.”

Van betekenis zijn

Bijna zes jaar geleden startte Bea als vrijwilliger Evenementenhulp bij het Rode Kruis. Ze had al tien jaar een EHBO-diploma, en wilde graag praktijkervaring opdoen. Het Rode Kruis sprak haar als grootste noodhulporganisatie ter wereld aan. Bea vertelt: “Als Evenementenhulpverlener kun je iets betekenen voor iemand in nood. Het is heel fijn als je gewonden bijvoorbeeld kunt verzorgen, of een verdwaald kind op een festival met de ouders kunt herenigen.”

Van offerte tot uitvoering

Het hulpverlenen bij evenementen ging zo goed dat Bea doorgroeide tot inzetleider. Ook maakt ze offertes, zorgt ze ervoor dat de inzetten goed verlopen, en regelt ze verder alles wat daarbij komt kijken. Ze coördineert onder andere de hulpverlening bij evenementen in De Oosterpoort en MartiniPlaza waarbij het Rode Kruis aanwezig is en vindt het fantastisch om de culturele sector in haar portefeuille te hebben. Ze vertelt: “Af en toe draai ik nog steeds EHBO-diensten tijdens evenementen, in een looppost of als biker. Zo behoud ik de feeling met de praktijk.” 

De meerwaarde van het TCO

Alsof dit al niet druk genoeg is, is Bea ook lid van het Team Collegiale Ondersteuning (TCO). Hierin biedt ze psychosociale nazorg aan collega’s die iets heftigs hebben meegemaakt bij een inzet. Ze licht toe: “We zijn allemaal vrijwilligers, geen zorgprofessionals. Dus een zware inzet kan best ingrijpend zijn. Het is dan ook belangrijk om er voor de vrijwilligers te zijn. Het TCO biedt laagdrempelige nazorg en sterkt het vertrouwen van de vrijwilligers. Ik zie er absoluut de meerwaarde van in.”

Betrokken duizendpoot

De meeste Rode Kruisers zijn actief in één specifieke functie. Je kunt Bea dan ook gerust een behulpzame duizendpoot noemen. Achter deze bedrijvende houding schuilt een hoge mate van betrokkenheid, en de wil om er voor een ander te kunnen zijn. Maar natuurlijk is het ook waanzinnig leuk en verbindend om samen met de collega’s hulp te bieden namens het Rode Kruis. De belangrijkste drijfveer voor Bea blijft het tonen van goodwill. Ze besluit: “Bij het Rode Kruis kun je iets kleins voor een ander betekenen. Als iedereen dat doet wordt de wereld daar een stuk mooier van!”

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer