Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

Geplaatst op 08 november 2023

Sienie Luinstra werkt bij het University College van de Rijksuniversiteit Groningen en woont nu bijna twee jaar in Zuidhorn. Omdat ze graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener. Dat ging zo goed dat ze sinds januari ook inzetcoördinator is bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden: “vrijwiligers hebben een missie.”

Wat vind je leuk aan je vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis?

“Ik vind het leuk om EHBO te verlenen tijdens evenementen. Als hulpverlener kun je zelf kiezen welke diensten je draait. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig sport- en theaterevenementen. ’s Zomers zijn er meer buitendiensten. Het is even aftasten welke diensten bij je passen. 

Ook vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Deze week volg ik de alcohol- en drugsmodule. Daarnaast ben ik lid van het team Bevolkingszorg en ga ik me aanmelden bij het Noodhulpteam.

Als inzetcoördinator zet ik diensten in Tools en enthousiasmeer ik mensen om zich aan te melden voor diensten. Zo probeer ik binding te krijgen met de 26 vrijwilligers die bij locatie Noordwest horen. Ook is het leerzaam en gezellig om samen te werken met de andere coördinatoren.”

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

“Ik wist dat ik rustig kan blijven in noodsituaties en wilde wel iets doen in de hulpverlening. Mensen helpen, vrijwilligerswerk doen. Vorig jaar in april was er een grootschalige landelijke werving van het Rode Kruis. Ik besloot me aan te melden. Drie of vier dagen later werd ik gebeld voor een kennismakingsgesprek.

Ik volgde online een EHBO-cursus. Daarna volgden er een praktijkdag en stagediensten. Mijn eerste dienst tijdens een dorpsfeest was best heftig; er waren een aantal minderjarige hulpvragers die te veel alcohol genuttigd hadden. Na een aantal geslaagde diensten was ik officieel basis evenementenhulpverlener.”

Wat zijn je belangrijkste taken als inzetcoördinator?

“Als coördinator ben je de schakel tussen de organisatie en het gebied waarin je woont. Het is veel regelen; nieuwe kleding aanvragen voor de vrijwilligers bijvoorbeeld, nieuws van het kantoor overbrengen naar de juiste mensen, en een klankbord zijn voor de hulpverleners. 

Bij het maken van de offertes heb je veel contact met andere organisaties. Daarbij is het belangrijk om de diensten vol te krijgen. Ook ben ik op dit moment contactpersoon voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Toen het Rode Kruis warme maaltijden uitdeelde in Ter Apel ben ik er zelf ook gaan kijken. Ik vind het belangrijk om te weten waar ik mensen naartoe stuur.”

Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

“Op 3 mei was er een mooie herdenkingsdienst in Appelbergen. Een broer van mijn vader is tijdens de oorlog gefusilleerd, en hij ligt daar vermoedelijk begraven. Er ligt een grote steen met namen van slachtoffers, ook zijn naam staat erop. Tijdens deze inzet heb ik deze plek voor het eerst bezocht. 

Op een gegeven moment werd de naam van mijn oom voorgelezen, dat vond ik een bijzonder moment. Ik heb hem nooit gekend, maar het blijft familie en je kent de verhalen. Tijdens de dodenherdenking in Groningen ben ik gevraagd om namens het Rode Kruis een krans te leggen. Ook dat was bijzonder.”

Waarom zou je vrijwilligerswerk aanraden?

“Vrijwilligerswerk brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Binnen de organisatie veranderen er bijvoorbeeld dingen. Je moet als inzetcoördinator mensen dan enthousiasmeren om hiermee om te gaan. Het is leuk dat je soms voor uitdagingen komt te staan. Daarnaast vind ik het een fijne manier om mensen te helpen. Je hoort vaak dat bezoekers van evenementen zich veilig voelen omdat er hulpverleners zijn. Dat je voor anderen waardevol kunt zijn, daar doe je het uiteindelijk voor.”

Kom jij ook in actie en houd je je hoofd koel als iemand direct hulp nodig heeft? Voor de verschillende hulpverleningsactiviteiten van het Rode Kruis in de provincie Groningen zoeken wij vrijwilligers. De hulpverleningsactiviteiten doe je samen met je collega’s van het team Hulpverlening. Lijkt dit je leuk, bekijk dan de vacature en reageer.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Yang Soo Kloosterhof

13 juli 2023

Volgend jaar april is het weer tijd om te kiezen voor de Ledenraad. De Ledenraad vertegenwoordigt de districten en beslist onder andere over de strategie van het Rode Kruis. Yang Soo Kloosterhof zit namens het district Groningen in de Ledenraad. Hij was voor zijn benoeming lid van het districtsbestuur en werd drie jaar geleden gevraagd om zich kandidaat te stellen. Na een bewogen termijn, met uitdagingen op het gebied van de corona- en vluchtelingencrisis, neemt hij afscheid van de Ledenraad, en is er volgend jaar ruimte voor een nieuw lid. Opgetogen vertelt hij over wat de Ledenraad doet en wat zijn belangrijkste taken zijn.

Lees meer