Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

Geplaatst op 12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Hij startte twee jaar geleden bij het Rode Kruis omdat hij naast zijn baan bij ICT-bedrijf Axians graag iets voor de maatschappij wilde betekenen. Een EHBO-diploma van het Oranje Kruis had hij al op zak omdat hij actief was bij de EHBO-vereniging. Maar omdat hij daar met name paracetamols uitdeelde en pleisters plakte zocht hij naar een roeping met meer uitdaging. Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen?

“Het Rode Kruis vroeg tijdens de coronacrisis EHBO’ers voor diensten bij de prikstraat. Het verzoek kwam binnen bij onze EHBO-vereniging. Door de pandemie was er weinig te doen, dus ik meldde me aan. Toen ik wat diensten had gedraaid in de vaccinatiestraten kwam ik in aanraking met andere Rode Kruisers. Zij vertelden over het verlenen van eerste hulp bij festivals en wakkerden mijn enthousiasme aan. Toen ik me had aangemeld bij Ilja (medewerker, red.) kreeg ik Rode Kruiskleding en ging ik mee naar evenementen zoals de 4 Mijl en concerten in de Oosterpoort.”

In welke functies ben je tot nu toe voor het Rode Kruis actief geweest?

“Ik begon als Basishulpverlener, en ben sinds twee maanden officieel Evenementenhulpverlener. Op dat moment wordt het vrijwilligerswerk interessant, want dan kun je verdiepingsmodules volgen zoals Alcohol en Drugs. Ik heb me ook aangemeld voor het Noodhulpteam, maandag heb ik mijn eerste les. En ik ben ook gevraagd om inzetcoördinator te worden. Dit lijkt me een leuke aanvulling, maar ik blijf ook eerstehulpverlener. Te veel regelwerk is niks voor mij, ik sta het liefst in het veld.” 

Wat is tot nu toe je leukste herinnering aan het Rode Kruis?

“De Zwarte Cross vorig jaar was het eerste grote evenement waarbij ik EHBO verleende. Het veldhospitaal was een soort huisartsenpost, ik heb die avond wel dertig mensen geholpen. Er waren onder andere acht mensen met een bloedneus, iemand met een blauwe nagel waar de arts de druk onder weghaalde en iemand met insulineproblemen. De variatie aan hulpvragen vond ik heel leerzaam en tevredenstellend.”

Wat maakt het vrijwilligerswerk zo boeiend?

“Tijdens je diensten kom je verschillende hulpvragen tegen, van pleisters en flauwtes tot botbreuken en een gebroken kaak. Ik ben dienstverlenend ingesteld en vind het leuk om mensen te helpen, zowel in mijn werk als bij het Rode Kruis. Het interessante is dat je de hulpverlening niet kunt plannen. Het ene uur kan de post leeg zijn, een uur later kan het zijn dat er drie mensen tegelijk hulp nodig hebben. Door dit onverwachte blijft het hulpverlenen leuk.”

Wil jij ook EHBO verlenen op evenementen? Het district Groningen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil je meer weten, bekijk dan de vacature.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Yang Soo Kloosterhof

13 juli 2023

Volgend jaar april is het weer tijd om te kiezen voor de Ledenraad. De Ledenraad vertegenwoordigt de districten en beslist onder andere over de strategie van het Rode Kruis. Yang Soo Kloosterhof zit namens het district Groningen in de Ledenraad. Hij was voor zijn benoeming lid van het districtsbestuur en werd drie jaar geleden gevraagd om zich kandidaat te stellen. Na een bewogen termijn, met uitdagingen op het gebied van de corona- en vluchtelingencrisis, neemt hij afscheid van de Ledenraad, en is er volgend jaar ruimte voor een nieuw lid. Opgetogen vertelt hij over wat de Ledenraad doet en wat zijn belangrijkste taken zijn.

Lees meer