Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

Geplaatst op 11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg in Groningen verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie, bijvoorbeeld bij een ontruiming van een appartementencomplex. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers. Een hele verantwoordelijkheid, die ze met plezier draagt. De pas geworden teamleider is sociaal en houdt van aanpakken. Als kersverse vrijwilliger vertelt ze toegewijd over haar rol.

Wat zijn je taken en waar sta jij voor in deze functie?

“Het Team Bevolkingszorg wordt ingezet bij calamiteiten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de opvang van mensen die geëvacueerd moeten worden. Welke functie het team precies vervult verschilt per incident. Ook hangt de rol van het Team Bevolkingszorg ook van de Veiligheidsregio af. De Veiligheidsregio kan het Rode Kruis benaderen, en vrijwilligers op laten roepen als er hulp nodig is.

Als Hoofd Bevolkingszorg ben ik net als de rest van het team inzetbaar bij calamiteiten. Het hoofd zorgt er tijdens een ramp of crisissituatie voor dat het team samenhangend opereert. Na de inzet vang ik het team op en evalueren we de dienst. Daarnaast help ik bij het werven van nieuwe teamleden. Het doel is om uiteindelijk vijftig mensen beschikbaar te hebben om in te zetten. We zijn dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

Aan welke eisen moeten nieuwe vrijwilligers Bevolkingszorg voldoen?

“Als vrijwilliger Bevolkingszorg vang je mensen op als er bijvoorbeeld een wijk of gebouw geëvacueerd moet worden. Het is uiteraard belangrijk dat je affiniteit hebt met hulpverlening bij grote crises, en nieuwe vrijwilligers hebben een EHBO-certificaat nodig. Verder is het laagdrempelig om lid te worden van het team.

Wat vind je leuk aan werken voor het Rode Kruis?

“Het Rode Kruis heeft van oudsher een duidelijke rol in de samenleving. Er is een prettige mix tussen beroepskrachten en vrijwilligers, en wat je geleerd hebt kun je bij het Rode Kruis direct in de praktijk brengen. 

Ook vind ik het mooi dat de Rode Kruis Academie er is. Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd, maar willen toch graag iets betekenen. Dan is het mooi en handig dat je de trainingen deels online kunt volgen.

Ook de training voor Bevolkingszorg kun je deels in de Rode Kruis Academie volgen. De cursusdagen zijn online, de trainingsavond is op het kantoor. De ondersteuning van nieuwe vrijwilligers in de trainingsperiode is goed geregeld.”

Wat is je bij het Rode Kruis tot nu toe het meest opgevallen?

“Het enthousiasme en de drive van de vrijwilligers. Dit viel me direct op toen ik op een bijeenkomst was voor nieuwe vrijwilligers. Bij het Rode Kruis zie je gelukkig dat er genoeg mensen zijn die een deel van hun tijd graag onbaatzuchtig inzetten voor anderen.”

Vele handen maken licht werk. Wil jij je ook aansluiten bij het Team Bevolkingszorg of een ander team binnen Rode Kruis? Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk eens rond bij de vacatures, of neem contact op met het Team Vrijwilligersmanagement. E-mail: tvm.noord@rodekruis.nl.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Yang Soo Kloosterhof

13 juli 2023

Volgend jaar april is het weer tijd om te kiezen voor de Ledenraad. De Ledenraad vertegenwoordigt de districten en beslist onder andere over de strategie van het Rode Kruis. Yang Soo Kloosterhof zit namens het district Groningen in de Ledenraad. Hij was voor zijn benoeming lid van het districtsbestuur en werd drie jaar geleden gevraagd om zich kandidaat te stellen. Na een bewogen termijn, met uitdagingen op het gebied van de corona- en vluchtelingencrisis, neemt hij afscheid van de Ledenraad, en is er volgend jaar ruimte voor een nieuw lid. Opgetogen vertelt hij over wat de Ledenraad doet en wat zijn belangrijkste taken zijn.

Lees meer