Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de spotlights: Jeroen Illing

Geplaatst op 16 april 2022

Chef logistiek Jeroen Illing (30) is nu drieëneenhalf jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis in Groningen. In het dagelijks leven werkt hij bij de buitendienst van de gemeente Groningen. Openhartig en enthousiast vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk in drie functies (!) voor het Rode Kruis.

Eerste hulp verlenen

Op zijn werk werd Jeroen regelmatig geconfronteerd met ongevallen. Hij vond dus dat het tijd werd voor een EHBO-diploma. Hij vertelt: “Een verbandje aanleggen. Dat kan iedereen wel een beetje, maar niet volgens de juiste richtlijnen.” En zo gezegd, zo gedaan. Via een online advertentie meldde hij zich aan het bij het Rode Kruis. Hij behaalde zijn EHBO-certificaat en draaide vele diensten in MartiniPlaza om eerste hulp te verlenen. Hij houdt van het vrijwilligerswerk want je ziet van alles, doet van alles en maakt kennis met iedereen. Tijdens grote evenementen zoals het Bevrijdingsfestival is hij het meest in zijn element. Hij vertelt: “Met zo gigantisch veel bezoekers zijn er regelmatig alcohol- en drugsgerelateerde incidenten. Dus als evenementenhulpverlener ben je van grote waarde. Bovendien schept het voldoening dat je de klus aan het einde van de dag samen met collega’s weer hebt geklaard.”

Achter de schermen

Na twee jaar evenementenhulp verlenen werd Jeroen ook inzetcoördinator bij Werkgebied Centraal. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. Hij vertelt: “Toen de pandemie uitbrak werden de evenementen afgelast. Dus als inzetleider heb ik welgeteld één inzet georganiseerd.” Toch heeft hij gemerkt dat je als inzetleider veel mee krijgt van wat er zich achter de schermen van de hulpverlening afspeelt. Dat is mooi, want daar kun je bij een volgende inzet profijt van hebben.

Als eerste hulpverlener ben je op evenementen van grote waarde. Bovendien schept het voldoening dat je de klus aan het einde van de dag samen met collega’s weer hebt geklaard.”

Drie functies tegelijk

En alsof Jeroen het niet al druk genoeg heeft, werd hij vorig jaar zomer ook nog eens coördinator logistiek bij het district Groningen. In deze functie geeft hij leiding aan een team met ongeveer vijftien vrijwilligers. Samen houden ze zich onder andere bezig met het bevoorraden van de test- en priklocaties en met vluchtelingenhulp. Jeroen vertelt: “Eerst hebben we het magazijn opgeruimd, daarna veel materiaal vervoerd naar de opvanglocaties, werkschema’s gemaakt, bedden klaar gezet, en gezorgd voor de beschikbaarheid van noodvoorzieningen.” Als chef logistiek komt de ervaring met hulpverlenen goed van pas. Hij legt uit: “Ik kan als logistiek coördinator goed handelen, omdat ik weet hoe het er tijdens een inzet aan toe gaat.” In het tegelijkertijd uitvoeren van zijn rollen als evenementenhulpverlener, inzetleider en coördinator logistiek ziet hij dan ook alleen maar voordelen.

Rallywedstrijden en klussen

Met zoveel verantwoordelijkheden lijkt er geen tijd meer over voor andere dingen. Maar dat is niet helemaal waar. In zijn vrije tijd kijkt Jeroen graag naar rallywedstrijden. Ook maakt hij tijdens rustmomentjes tochtjes op zijn motor door het Hogeland en klust hij graag met zijn vader aan zijn 4×4 Jeep; een oldtimer uit 1981. Je kunt dus stellen dat Jeroen handige handjes heeft. Glimlachend geeft hij dat toe: “Zolang er techniek bij komt kijken vind ik het interessant.”

Evenementenhulp en vluchtelingenopvang

Nu de pandemie zo goed als achter ons ligt start de evenementenhulp weer op. Daar kijkt Jeroen naar uit, want dan kan hij zijn enthousiasme eindelijk kwijt in de functie van inzetleider. En ook bij logistiek blijft het nog wel even druk, want de vluchtelingenopvang vraagt voorlopig genoeg tijd en energie van Rode Kruis-vrijwilligers. In drie functies actief zijn als vrijwilliger, je moet het maar kunnen. Jeroen kan het. En daar is het Rode Kruis maar wat blij mee!

Word ook vrijwilliger!

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer