Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruiser in de Spotlights: Rianne ten Veen

Geplaatst op 22 april 2023

Rianne ten Veen is vrijwilliger bij Werkgebied Oost en Zuid-Oost. In het dagelijks leven werkt ze als intercultureel trainer en dialoogbegeleider. Daarvoor werkte ze in het buitenland in de internationale humanitaire hulpverlening en was ze vrijwilliger bij het Britse Rode Kruis. In deze functies had ze het naar haar zin. Terug in Nederland meldde ze zich dan ook opnieuw bij het Rode Kruis. Inmiddels is ze alweer vijf jaar actief als Coördinator Goed Voorbereid in Werkgebied Oost en Zuid-Oost. Ze geeft gastlessen op bijvoorbeeld scholen en welzijnsorganisaties over het belang van voorzorgsmaatregelen. Betrokken vertelt ze erover.

Handelen bij noodsituaties

Bij Goed Voorbereid verschoof Rianne’s focus van humanitaire hulp naar handelen bij noodsituaties. Haar werk richt zich op de vraag hoe je je kunt voorbereiden op mogelijke noodsituaties zoals een stroomstoring, watersnoodramp of brand. Ze vertelt: “Rampen gebeuren en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je een boel ellende voorkomen.”

Bij het Rode Kruis zoekt ze naar partners om mee samen te werken. Dit doet ze onder andere door bij organisaties op ludieke wijze te vertellen over Goed Voorbereid. Zo speelt ze bingo met Goed Voorbereid-acties en spitst het spel toe op de doelgroep. Recentelijk nam ze een EHBO-tasje mee naar een workshop voor nieuwe Nederlanders. “Een deelnemer van de workshop wist alle vragen al”, vertelt ze. “Haar huis was afgebrand en zo was ze alles kwijt geraakt. Ze wilde dat het anderen nooit zou overkomen.”

Kwetsbare vluchtelingen

Tijdens de pandemie verleende Rianne EHBO bij de vaccinatiestraten en sinds een paar maanden is ze ook actief als humanitair service point (HSP) medewerker voor het Rode Kruis in Ter Apel. Ze biedt een luisterend oor aan asielzoekers en vindt het fijn om direct contact te hebben met kwetsbare mensen.

Ze herinnert zich een praatje met een oudere meneer die ineens begon te huilen, wat ongewoon is voor iemand van zijn cultuur. Rianne licht toe: “Hij vertelde dat hij voor het eerst in vele maanden als mens benaderd werd. Vluchtelingen zijn kwetsbaar en worden soms onwaardig behandeld, maar het blijven medemensen. We mogen ze nooit dehumaniseren”.

Brede kijk op de wereld

“Dat ik deels buiten Nederland opgroeide en later jarenlang werkbezoeken bracht aan rampgebieden heeft gezorgd voor een brede kijk op de wereld”, vertelt Rianne. “Je leert over andere culturen en over hoe iedere samenleving humanitaire hulp verleent.” Ook de ervaring die ze opdeed bij het Rode Kruis in Engeland komt haar goed van pas in Groningen.

Ze vertelt: “In Nederland zijn de noden anders. In elk land kijkt het Rode Kruis naar de kwetsbare punten en de mogelijkheid om hierop in te springen.” Wat Rianne ook houvast geeft in situaties waarin zaken soms hopeloos lijken, is haar religie. Als moslima ervaart ze het effect van vooroordelen uit de eerste hand. “De grondbeginselen van het Rode Kruis motiveren mij en zorgen voor een verbinding tussen alle vrijwilligers.”

Iets voor jou?

De afdeling Goed Voorbereid is op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het jou leuk om je bezig te houden met het voorbereiden op noodsituaties en hierover voorlichting te geven? Neem dan contact op met Irina Rodionova, Districtscoördinator Educatie. Telefoon: 06-38054604.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer