Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Vaccinaties in Groningen en Drenthe op stoom!

Geplaatst op 16 april 2021

Weer drie nieuwe vaccinatielocaties erbij! Groningen en Drenthe komen op stoom. Met nu al acht test- en vaccinatielocaties – maandag 12 april kwamen Appingedam, Zuidhorn en Hoogeveen er in één klap bij – wordt er binnen vier weken nog eens verder opgeschaald naar circa 15 vaccinatielocaties in totaal. Bij allemaal wordt zeven dagen in de week, van ‘s morgens 08.30 uur tot ‘s middags 17.00 uur geprikt. Werk aan de winkel dus voor het Rode Kruis, dat op al die locaties zorgt voor EHBO’ers in de wachtruimte, waar gevaccineerden na de prik een kwartiertje moet wachten. Nu al zijn dagelijks 18 à 20 EHBO‘ers actief, straks zijn het er zo’n 38. EHBO‘ers die misschien wel het mooiste werk doen, want vooral ouderen – en zij worden nog steeds het meest geprikt – vinden het fantastisch als ze merken hoe goed ze door de EHBO‘ers in de gaten worden gehouden na hun vaccinatie.

Foto GGD: Vaccineren in Groningen en Drenthe

Lot uit de loterij

Murk Lamminga is met zijn baan als projectleider COVID voor het Rode Kruis met zijn neus in de boter gevallen. Hij vindt zijn werk een lot uit de loterij. En dat heeft ook direct te maken met het enthousiasme waarmee EHBO’ers zich in de noordelijke provincies melden. Als snel bleek dat het Rode Kruis met haar vrijwilligers nooit aan het grote aantal benodigde EHBO’ers kon komen om de GGD te ondersteunen. Maar omdat het werk van het Rode Kruis zo enorm werd gewaardeerd, niet alleen door de ouderen, zeker ook door de GGD, is er opgeschaald naar betaalde EHBO’ers. Murk: ‘Op dit moment hebben we zo’n 40 Rode Kruisers in de pool. Daarnaast nog een kleine 70 externen. Het werven daarvan is lokaal geregeld en is ook op de lokale radiostations geweest. Zelfs op het Verenigingskantoor in Den Haag waren ze verrast door de Noordelingen. Bijvoorbeeld over hoe enthousiast ze waren en hoe flexibel.’

Golven en pieken

Ook in de vaccinatiestraten is het werken met golven en pieken, net als met het virus zelf. Zo ligt op dit moment de locatie in Veendam helemaal stil, omdat ervoor gekozen was om daar alleen met Astra Zeneca te prikken. En soms zijn er gewoon niet genoeg vaccins waardoor er niet continu geprikt kan worden. Op dit moment wordt zo’n 25% van de beschikbare capaciteit gebruikt. Saillant detail is dat meerdere huisartsenposten nu ook gebruik maken van de vaccinatiefaciliteiten die klaar staan.

Topdrukte verwacht

Als de economie straks weer volop draait, én alle vaccinatiestraten volop draaien, ontstaat er een nieuwe piek voor het Rode Kruis. Murk: ‘Nu hebben we nog EHBO’ers als badjuffrouw, horecamedewerker of saunamedewerker, die gaan we straks natuurlijk missen, want die krijgen hun eigen werk weer terug. Wij hebben intussen zo’n 30 mensen op de rol die wel BIG- geregistreerd zijn, maar nog geen EHBO-diploma hebben. Die gaan we snel opleiden zodat zij straks ook mee kunnen gaan draaien. Dat zijn op zich natuurlijk al hooggekwalificeerde krachten.’

Aanmelden als EHBO’er kan overigens nog steeds!

Prachtig tafereel

Voor Murk zijn drie zaken heel bijzonder. ‘Allereerst de overgang van Rode Kruis-vrijwilligers naar betaalde krachten in de wachtruimten. Die switch is zó makkelijk en goed gemaakt! Iedereen had immers snel door dat we voor zoveel locaties niet genoeg Rode Kruis vrijwilligers hadden met een EHBO-diploma. In de tweede plaats vond ik het geweldig om te merken dat mensen die hun baan waren kwijtgeraakt in coronatijd nu voor minimaal drie maanden betaald werk vonden. En last but not least: de reacties van de ouderen in de wachtruimte. Die waren echt allemaal zó blij! Er was aandacht voor ze, er werd een praatje met ze gemaakt, dingen als vervoer werden voor ze geregeld, het was en is elke dag weer een prachtig tafereel. En voor mijzelf? Voor mijzelf vind ik het heel bijzonder dat ik in een half jaar zoveel mooie dingen mag doen.’

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Angelina Boon

27 januari 2024

Angelina Boon (56) uit Nieuwe Pekela is een bekend gezicht bij het Rode Kruis in Groningen. Ze is al vijf jaar enthousiast EHBO’er en verleent eerste hulp bij talloze evenementen. Ze vertelt: “Als kind haalde ik al boodschappen voor mensen en hielp ik met huishoudelijke klusjes.”

Lees meer

Maatschappelijke hulp bieden bij Dignis

11 oktober 2023

Vrijwilliger Ria Struijk bood tijdens een van haar diensten maatschappelijke hulp bij Dignis, een verpleeghuis voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Meelevend en voldaan vertelt ze erover.

Lees meer

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer