Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Sneeuw, mooi maar verraderlijk! Wees voorbereid!

Geplaatst op 20 januari 2023

Weet jij wat je moet doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan? En hoe je anderen bij gladheid kunt helpen? Lees de tips hieronder en blijf gladheid de baas. 

Op de fiets 🚲

• Laat wat lucht uit je banden lopen. Je hebt dan meer grip en valt minder snel.

• Wist je dat er ook winterbanden bestaan voor de fiets? Als je het niet vertrouwt, kun je die bij de fietsenmaker onder je fiets laten zetten.

• Zet je zadel wat lager. Zo zet je snel beide voeten op de grond.

• Hou afstand van de stoeprand. Juist daar hoopt sneeuw en ijs zich vaak op.

In de auto 🚗

• Trek rustig op en neem je tijd om te remmen.

• Raak je in een slip? Laat het gas los, trap de koppeling in en stuur in de richting waarheen je wilt gaan. Zodra je weer grip krijgt, ga je meteen de goede kant op.

• Hou de bandenspanning als altijd. Lagere bandenspanning maakt je auto minder stabiel.

• Houd afstand en doe rustig aan. Iedereen heeft last van de gladheid, dus dit is niet het moment om voorrang te eisen; ook anderen kunnen minder snel remmen.

• Neem een deken, wat te drinken en te eten mee voor als je vast komt te staan voor langere tijd.

Lopend  🚶‍♀️

• Draag schoenen met geribbelde zolen. Heb je die niet? Brede elastieken om je schoenen zorgen ook voor meer grip.

• Dikke sokken om je schoenen helpen ook.

Let ook op de mensen om je heen

• Zijn er mensen in je omgeving die ouder of slecht ter been zijn? Help dan door de stoep of het tuinpad te vegen of te strooien. Strooien gaat heel makkelijk met zand of zelfs tafelzout.

• Durven mensen om je heen niet naar buiten? Bied bijvoorbeeld aan om boodschappen voor hen te doen.

Meer weten?

Weet jij hoe je kunt helpen als iemand is uitgegleden en gewond is geraakt? Of door het winterweer onderkoeld is geraakt? Met onze gratis EHBO-app heb je altijd de juiste informatie bij de hand.

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer