Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Jan-Hein

Geplaatst op 12 juli 2023

Hoi, ik ben Jan-Hein Mols. Toen het vrijwilligerswerk wat ik voorheen deed op hield, ben ik me gaan oriënteren op ander vrijwilligerswerk. Met in het achterhoofd o.a. de vraag “Wat moet ik doen als er nu iemand onwel wordt op straat?” ben ik ruim 3,5 jaar geleden bij het Rode Kruis terechtgekomen. 

Mijn rol binnen het Rode Kruis is evenementen eerstehulpverlener. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar de grotere evenementen en dan met name de openbare feesten. Mijn voldoening haal ik uit het omgaan met verschillende mensen, te zorgen dat zij een gezellige en onbezorgde dag of avond hebben en in geval van een ongelukje de juiste eerste zorg krijgen.

Het leuke aan het vrijwilligerswerk is de sociale interactie, zowel met de collega vrijwilligers als met de hulpvragers. Hierbij kan je echt wat betekenen voor een ander op momenten dat het even niet gaat zoals gepland. Hierdoor is het zinvol en erg dankbaar werk en dat geeft mij enorm veel energie en voldoening. Het Rode Kruis onderscheid zich van andere EHBO-verenigingen, doordat zij zoveel meer doet dan alleen evenementenhulpverlening en dat maakt de organisatie extra leuk om voor te werken.

Dit stelt je ook in staat om jezelf te blijven ontwikkelen, waarbij je dingen kunt doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Zo heb ik naast mijn rol als evenementen eerstehulpverlener, ook een rol bij de onboarding van nieuwe vrijwilligers, heb ik me bekwaamd voor de rol als biker en start ik binnenkort met de opleiding voor Noodhulpteam lid. Mijn ervaring binnen de organisatie is dat het gewaardeerd wordt als je meedenkt, over hoe we als organisatie dingen beter kunnen doen. Hierbij hoef je niet aan de zijlijn te blijven staan, maar kan je hier -als je dat leuk vindt- daadwerkelijk aan bijdragen door zaken op te pakken.

Kortom, kansen en uitdagingen genoeg om op een leuke manier nuttig bezig te zijn en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen met zaken die ook in je persoonlijke of professionele rol erg waardevol zijn. 

Jan-Hein Mols

Meest recente berichten