Midden- en West-Brabant
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Jan-Hein

Geplaatst op 12 juli 2023

Hoi, ik ben Jan-Hein Mols. Toen het vrijwilligerswerk wat ik voorheen deed op hield, ben ik me gaan oriënteren op ander vrijwilligerswerk. Met in het achterhoofd o.a. de vraag “Wat moet ik doen als er nu iemand onwel wordt op straat?” ben ik ruim 3,5 jaar geleden bij het Rode Kruis terechtgekomen. 

Mijn rol binnen het Rode Kruis is evenementen eerstehulpverlener. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar de grotere evenementen en dan met name de openbare feesten. Mijn voldoening haal ik uit het omgaan met verschillende mensen, te zorgen dat zij een gezellige en onbezorgde dag of avond hebben en in geval van een ongelukje de juiste eerste zorg krijgen.

Het leuke aan het vrijwilligerswerk is de sociale interactie, zowel met de collega vrijwilligers als met de hulpvragers. Hierbij kan je echt wat betekenen voor een ander op momenten dat het even niet gaat zoals gepland. Hierdoor is het zinvol en erg dankbaar werk en dat geeft mij enorm veel energie en voldoening. Het Rode Kruis onderscheid zich van andere EHBO-verenigingen, doordat zij zoveel meer doet dan alleen evenementenhulpverlening en dat maakt de organisatie extra leuk om voor te werken.

Dit stelt je ook in staat om jezelf te blijven ontwikkelen, waarbij je dingen kunt doen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Zo heb ik naast mijn rol als evenementen eerstehulpverlener, ook een rol bij de onboarding van nieuwe vrijwilligers, heb ik me bekwaamd voor de rol als biker en start ik binnenkort met de opleiding voor Noodhulpteam lid. Mijn ervaring binnen de organisatie is dat het gewaardeerd wordt als je meedenkt, over hoe we als organisatie dingen beter kunnen doen. Hierbij hoef je niet aan de zijlijn te blijven staan, maar kan je hier -als je dat leuk vindt- daadwerkelijk aan bijdragen door zaken op te pakken.

Kortom, kansen en uitdagingen genoeg om op een leuke manier nuttig bezig te zijn en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen met zaken die ook in je persoonlijke of professionele rol erg waardevol zijn. 

Jan-Hein Mols

Meest recente berichten

Vrijwilliger in Beeld: Nathalie

30 augustus 2023

Omdat ik inmiddels al meerdere wedstrijden aanwezig ben geweest, ken ik de meeste vaste collega vrijwilligers van het Rode Kruis. Het is een gezellige groep die ook wat voor elkaar over heeft. Van tevoren is er altijd een briefing en als er wat is gebeurd dan kun je bij hen terecht.    Ik vind het leuk dat je de andere vrijwilligers ziet bij de EHBO-lessen die worden gegeven. Ook vind ik het fijn om te weten wat ik aan iemand heb, je leert elkaar een beetje kennen tijdens deze lessen. Verder is het altijd goed om de onderwerpen nog eens door te nemen. 

Lees meer

Vrijwilliger in Beeld: Harm

2 augustus 2023

Vanuit mijn werk was ik al een paar keer geconfronteerd met mensen die last hadden van flauwtes en een hartstilstand en dat deed mij de stap zetten om mijn EHBO te gaan halen. Goed als er anderen in de buurt zijn die weten wat zij moeten doen, maar ik wilde zelf ook weten hoe ik moest handelen. Daarbij geldt ook dat kennis hebben één is, maar deze kennis bijhouden en handelen twee is: vandaar dat ik ook de stap heb gezet en nu actief ben als hulpverlener bij het Rode Kruis. Gelukkig heb ik nu een start kunnen maken met de module Evenementenhulpverlener en wie weet wat er in de toekomst nog aan cursussen bij gaat komen. 

Lees meer