Noord- en Midden-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis trots op vrijwilligers

Geplaatst op 18 februari 2021

Het is een bijzondere tijd. Vele zogeheten ‘Rode Kruisers’ zetten zich al maandenlang, vele uren en met hart en ziel in om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Helpen in een zorghotel, ondersteuning van voedselbanken, het doen van bron- en contactonderzoek, het opbouwen van bedden bij daklozenopvang en het maken van planningen. De vrijwilligers van het Rode Kruis zetten zich al bijna een jaar lang vol overgave in tijdens deze coronacrisis. Onder wie ook een aantal Venraynaren. Zij ondersteunen de zorg en helpen mensen die ziek zijn, ondersteunen bij het opbouwen of hebben de dagelijkse leiding over een interventie en zijn daarom dag en nacht bereikbaar!

Het verenigingsbestuur wilde daarom deze grootste inzet sinds de Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp van 1953 niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan. Op 7 december, de nationale Dag van de Vrijwilliger, heeft erevoorzitter prinses Margriet een klein aantal vrijwilligers een herinneringsmedaille aangeboden. Een dergelijk symbool is niet meer uitgereikt sinds onze inzet in de Tweede Wereldoorlog. Dit zal ons blijvend herinneren aan deze nog steeds onwerkelijke en voor velen zware periode.

Medaille

In totaal werden zesduizend vrijwilligers van het Rode Kruis in het zonnetje gezet de speciale covid-19-medaille, onder wie dus ook een aantal vrijwilligers uit Venray: Jelle van Acquoij, Tom Barents, Tim van der Aart, Tom Barents, Hamoodah Khadro, Tom Backus, Peter en Johan Pouwels en Bart en Susan van Galen.

Zij kregen de herinneringsmedaille persoonlijk uitgereikt door het bestuur, coördinatoren of Noura Assakkali – Elkasmi, manager Noord- en Midden-Limburg. “Het districtsbestuur Noord- en Midden-Limburg en ik zijn verschrikkelijk trots op al onze vrijwilligers, de inzet van onze vrijwilligers is ongekend hoog. Zij staan naast hun werk, hobby’s en gezin dag en nacht klaar om de zorg te ondersteunen en hulpvragen op te pakken. Wij kunnen deze vrijwilligers niet genoeg bedanken. Ik ben daarom ontzettend vereerd om deze medaille namens het bestuur, erevoorzitter prinses Margriet en de kanselier van het Rode Kruis te mogen uitreiken aan de vrijwilligers.”

Meer dan hulpverlening op evenementen

De meeste mensen kennen het Rode Kruis in Nederland van diverse evenementen zoals de Venrayse kermis, Pinkpop of sportwedstrijden, maar het Rode Kruis zet zich ook in voor bevolkingszorg, zoals de evacuaties in Herkenbosch, of ondersteunt de hulpdiensten met zijn noodhulp wanneer er een ramp is met meerdere slachtoffers.

Wil jij vrijwilliger worden? Bekijk eens onze vacatures.

Foto’s: Bart en Susan van Galen | Peter Pouwels | Tim van der Aart

Meest recente berichten