Noord- en Midden-Limburg
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Jan Schattevoet

Geplaatst op 10 april 2024

Jan Schattevoet is ruim 50 jaar actief als vrijwilliger bij het Rode Kruis. De laatste jaren ligt zijn focus op twee belangrijke taken: het inzamelen van vreemde valuta en het onderhouden van AED’s in Sevenum. 

Passie voor vreemde valuta 

Jan, hoe is je passie voor het verzamelen van munten en bankbiljetten ontstaan? Jan: “Onze voorganger zamelde vreemde valuta in voor het Rode Kruis. Internationale chauffeurs doneerden het geld dat zij over hadden van hun buitenlandse reizen. Toen hij hiermee stopte, heeft hij mijn collega Hay Hofmans gevraagd. Hij heeft mij er vervolgens bij betrokken. We krijgen vreemde en oude valuta van over de hele wereld, dat wordt omgewisseld of geveild en vervolgens aan het Rode Kruis gedoneerd.” 

Impact van de inzameling 

Hoe wordt dit geld door het Rode Kruis besteed? Jan: “Het geld wordt besteed aan lokale projecten. Een voorbeeld is de aanschaf van lesmaterialen, waardoor we efficiënter kunnen lesgeven. Ook voorzien we in behoeften die niet worden vergoed door Den Haag, zoals paraplu’s voor de mensen in het veld. In de toekomst worden deze gelden breder ingezet, omdat er inmiddels valuta vanuit het hele land wordt gedoneerd.  

Toekomstplannen 

Wat zijn de toekomstplannen voor jou en Hay? Jan: “Gezien onze leeftijd willen we nadenken over de toekomstige overname van onze taken. We zoeken één of twee vrijwilligers die deze taken geleidelijk kunnen overnemen.” 

HartslagNu 

Je beheert ook de AED’s in de gemeente Sevenum. Kun je daarover vertellen? Jan: ” Tien jaar geleden hebben we met meerdere partijen HartslagNu in Horst opgezet. Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van de AED’s in Sevenum. Het Rode Kruis is overal bij betrokken, ook bij de opleidingen. Ik vind dat er vanuit de gemeente Horst meer erkenning mag zijn voor vrijwilligers, zoals die van project HartslagNu. Zelfs een simpel ‘dankjewel’ zou al veel betekenen.” 

Inspiratie voor anderen 

Jan is een inspiratie voor velen. Hij toont aan hoe je met een passie en inzet een groot verschil kunt maken. We zijn Jan dankbaar voor zijn goede werk in de afgelopen ruim 50 jaar.  

Meest recente berichten