Zuid-Holland Zuid
Word vrijwilliger Doneer

Logistiek

Geplaatst op 21 december 2023

Zonder een goede logistiek is er geen hulpverlening mogelijk. Niet altijd even zichtbaar maar onmisbaar voor onze organisatie.  In het district Zuid-Holland Zuid is sinds het najaar van 2022 Logistiek officieel gestart. Of het nu gaat om het plaatsen van tientallen veldbedden of het opbouwen van een EHBO-post op een evenement. De vrijwilligers van Logistiek ZHZ staan 24/7 paraat om inzet te leveren, waar dan ook.

Levering van materiaal

Naast het bieden van hulpverlening is één van de diensten die het Rode Kruis kan bieden is het leveren van materiaal en het inrichten van locaties. Denk hierbij aan veldbedden, EHBO-tenten, brandcards, rolstoelen en EHBO-materiaal.

Zo hebben we in maart van dit jaar op een locatie in ons district 300 veldbedden neergezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. En hebben we in het najaar één van de locaties geholpen met het opbouwen van een tijdelijke vaccinatie locatie.

Logistieke en facilitaire middelen

  • Het inrichten van een EHBO-post met toebehoren.
  • Het inrichten van een behandelruimte en wachtruimte op een vaccinatie locatie.
  • Het inrichten van een tijdelijke noodopvang.

Opbouwen bij evenementen

Hulpverleners inzetten tijdens een evenement is één. De logistieke bewegingen erachter is twee. Logistiek zorgt ervoor dat de hulpverleners worden voorzien van het juiste materiaal zoals de EHBO-tassen, AED’s, brancards en rolstoelen. Indien nodig richten zij ook een complete EHBO-post in. Tijdens grote evenementen zorgen zij er voor dat alle posten goed bevoorraad blijven en uiteraard ruimen ze alles na afloop weer op, wordt het materiaal gecontroleerd en weer klaar gemaakt voor de inzet. Tijdens evenementen zal je dan ook regelmatig Rode Kruis voertuigen zien rijden, niet zozeer voor het vervoeren van hulpvragers maar ook voor het op orde houden van het materiaal zodat de hulpverleners hun taak kunnen blijven uitvoeren.

Wagenpark

Zonder wagens zijn we nergens. Of het nu is voor het vervoer van kwetsbare mensen, corona patiënten of logistiek. Onze wagens zijn heilig. Omdat ze altijd paraat moeten staan is goed en regelmatig onderhoud belangrijk.

Wil jij weten hoe je het Rode Kruis kan helpen om overal tijdig aanwezig te zijn? Bekijk hier wat je kan doen.

Meest recente berichten

pleiding eerste hulp aan baby's en kinderen

Cursus Heldin

12 november 2023

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben ...

Lees meer
rode kruis ehbo vrijwilliger helpt gewonde man

Noodhulpteam

21 oktober 2022

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar als h...

Lees meer