Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Nieuw lesmateriaal Humanitair Oorlogsrecht

Geplaatst op 05 maart 2024

Het Rode Kruis is vanaf het allereerste begin verbonden met het humanitair oorlogsrecht. Eind 19e eeuw was Rode Kruis oprichter Henry Dunant getuige van een gruwelijke veldslag in Italië. Hij vond dat alle gewonden hulp moesten krijgen en riep op tot internationale regels voor oorlogsvoering én het oprichten van een humanitaire organisatie (het Rode Kruis). Daar ligt de oorsprong van het hedendaagse oorlogsrecht en de basis van het Rode Kruis als onafhankelijke en neutrale organisatie. Sindsdien zijn het humanitair oorlogsrecht en het Rode Kruis onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De regels van het Humanitair oorlogsrecht

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om te zorgen dat mensen de regels kennen.  

Dat doen we ook in Amsterdam-Amstelland. Zeker de afgelopen maanden, waarin de bombardementen in Oekraïne en de verhalen en beelden uit Israël en de bezette gebieden dagelijks in het nieuws zijn, werd op diverse scholen extra aandacht besteed aan dit oorlogsrecht. De voorlichters van het Rode Kruis informeerden leerlingen en studenten over het humanitair oorlogsrecht. 

Lespakket over oorlogsrecht

Het team van district Amsterdam-Amstelland bestaat uit 14 gespecialiseerde voorlichters die een passie hebben om leerlingen, van scholen op allerlei niveaus, les te geven. In maart 2024 zijn deze voorlichters met de nieuwe lesserie gestart: ‘Woorden vs. Wapens, tijdens een oorlog’. Het lespakket biedt docenten van middelbare scholen drie instapklare lessen van 45 minuten die aansluiten op de actualiteit. De vierde les is een interactief gastcollege van Het Rode Kruis en laat de leerlingen kritisch nadenken over de vraag: wanneer is een aanval rechtvaardig? 
 
Meer weten over dit lespakket: Regels in tijden van oorlog

Neem voor meer informatie over dit lesmateriaal contact op met Laila Turaran Medina: lturaranmedina@redcross.nl  

Wil je direct een gastles aanvragen op jouw school in het district Amsterdam-Amstelland, dan vind je hier alle informatie: gastles humanitair oorlogsrecht aanvragen

Meest recente berichten