Word vrijwilliger Doneer

Gastles over het Humanitair oorlogsrecht

Burgeroorlog in Jemen. Bombardementen in Oekraïne. Gifgasaanvallen in Syrië. Oorlog is altijd actueel, helaas. Leerlingen komen hier wekelijks mee in aanraking. Niet alleen via het nieuws, maar ook in populaire schietspellen of actiefilms. Soms lijkt het alsof er in deze situaties helemaal geen regels gelden. Maar niets is minder waar: ook tijdens een oorlog gelden regels. Die regels vormen de basis van het humanitair oorlogsrecht.

Wat is humanitair oorlogsrecht eigenlijk?

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? Of wat de invloed van het oorlogsrecht is op de basisbehoeften van mensen? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs bij jou op school om een gastles te geven.

Inhoud van de gastles

Een HOR-voorlichter geeft bij jou in de klas een presentatie over het humanitair oorlogsrecht. Leerlingen komen daarin meer te weten over de basisregels van het humanitair oorlogsrecht en leren de basisprincipes van humanitaire hulp tijdens een oorlog. Ook krijgen ze vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen. Met behulp van een filmpjes, verhalen en mooie foto’s wordt het een les om niet snel te vergeten.

Kijk samen de film ‘Eye in the Sky’

Bekijk samen met jouw leerlingen de film ‘Eye in the Sky’ of ‘Watani my Homeland’. Deze films brengen diverse dilemma’s uit het humanitair oorlogsrecht in beeld. Een HOR-voorlichter legt vervolgens de toepassingen van het recht uit met behulp van dilemma’s en stellingen.

Deze films worden aangeboden in samenwerking met Movies that Matter. De lengte van de les is in overleg – afhankelijk van de film.

 • Doelgroep

  De gastles is geschikt voor vmbo, havo en vwo. We passen het niveau van de gastles aan op de groep.

 • Doel

  Leerling leert over de basisregels en het belang van het humanitair oorlogsrecht (HOR). Leerling leert over het effect van het HOR op individuen in de samenleving. Daarnaast krijgt de leerling vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen.

 • Sluit aan op kerndoelen

  Mens & Maatschappij (37, 43, 44, 45 en 47)

  Burgerschapsdoelen. BU01 Vrijheid en gelijkheid, BU02 Macht en inspraak, BU03 Democratische cultuur, BU06 Solidariteit, BU09 Globalisering en BU10 Technologisch Burgerschap

 • Tijdsduur

  Eén tot twee lesuren

Vraag hier de HOR gastles aan