Word vrijwilliger Doneer

Gastles humanitair oorlogsrecht

Burgeroorlog in Jemen. Bombardementen in Oekraïne. Gifgasaanvallen in Syrië. Studenten komen wekelijks in aanraking met gewapende conflicten. Niet alleen via het nieuws, maar ook in populaire schietspellen of actiefilms. Soms lijkt het alsof er in deze situaties helemaal geen regels gelden. Toch zijn die er wel: iedereen moet zich houden aan het humanitair oorlogsrecht.

Wat is humanitair oorlogsrecht eigenlijk?

Het humanitair oorlogsrecht (HOR) gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? Of wat de invloed van het oorlogsrecht is op de basisbehoeften van mensen? De voorlichters van het Rode Kruis komen graag langs op jouw mbo-instelling om een gastles humanitair oorlogsrecht te geven.

Inhoud van de gastles

Een HOR-voorlichter geeft bij jou in de klas een presentatie over het humanitair oorlogsrecht. Studenten komen daarin meer te weten over de basisregels van het humanitair oorlogsrecht en leren de basisprincipes van humanitaire hulp tijdens een oorlog. Ook krijgen ze vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen. Met behulp van filmpjes, verhalen en mooie foto’s wordt het een les om niet snel te vergeten.

Kijk samen de film ‘Eye in the Sky’

Bekijk samen met jouw studenten de film ‘Eye in the Sky’ of ‘Watani my Homeland’. Deze films brengen diverse dilemma’s uit het humanitair oorlogsrecht in beeld. Een HOR-voorlichter legt vervolgens de toepassingen van het recht uit met behulp van dilemma’s en stellingen.

Deze films worden aangeboden in samenwerking met Movies that Matter. De lengte van de les is in overleg – afhankelijk van de film.

 • Doelgroep

  De humanitair oorlogsrecht gastles is geschikt voor alle mbo-opleidingen. We passen de inhoud aan op de doelgroep.

  Voor ROC’s met de opleiding Veiligheid & Vakmanschap is er een speciaal lesprogramma. Vraag naar de mogelijkheden via educatie@redcross.nl

  Deze gastles (incl. lesmateriaal) is ook beschikbaar voor het voortgezet onderwijs.

 • Doel

  De student leert over de basisregels en het belang van het humanitair oorlogsrecht (HOR).

  De student leert over het effect van het HOR op individuen in de samenleving.

  Daarnaast krijgt de student vaardigheden mee om de actualiteiten objectief te beschouwen en in hun eigen leven conflicten op een menselijke manier op te lossen.

 • Sluit aan op kwalificaties

  Deze les sluit aan bij de generieke kwalificatie-eisen van Loopbaan en Burgerschapsuren, in het bijzonder op de sociaal-maatschappelijke dimensie van burgerschap.

  Specifiek voor de opleiding Veiligheid &Vakmanschap sluit het aan op benodigde vakkennis. Student heeft kennis van humanitair oorlogsrecht (basisregels, krijgsgevangenen, gewonden, zieken, doden). Student heeft kennis van humanitaire hulpverleningsorganisaties.

 • Tijdsduur

  Eén tot 1,5 lesuur

Vraag hier de gastles humanitair oorlogsrecht aan