Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

De zeven hoofdregels van het humanitair oorlogsrecht 

Geplaatst op 27 oktober 2023

Deze weken wordt in het nieuws vaak gesproken over het humanitair oorlogsrecht. Maar wat houdt dat internationale oorlogsrecht precies in? 

Tijdens een oorlog gelden regels. De eerste regels over oorlogsvoering werden al in 1864 vastgelegd in het Eerste Verdrag van Genève. Later zijn ze aangevuld met nieuwe verdragen en protocollen en vormen de basis voor het humanitair oorlogsrecht. 

Deze regels beschermen alle mensen die niet (langer) deelnemen aan de strijd. Dit zijn bijvoorbeeld burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch personeel.  Ook zorgen de regels dat zoveel mogelijk onnodig leed wordt voorkomen. 

Het humanitair oorlogsrecht in zeven regels

Het Rode Kruis heeft het humanitair oorlogsrecht samengevat in zeven regels. Ze gelden in elk gewapend conflict, overal ter wereld.  

1. Iedere persoon die niet of niet langer meevecht moet menswaardig worden behandeld.  
2. Strijders die zich overgeven mogen niet worden aangevallen.  
3. Gewonden moeten worden verzorgd en medisch personeel moet worden beschermd.  
4. Alle gevangenen moeten menswaardig worden behandeld. Zij hebben recht op contact met hun familie.  
5. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Martelen is verboden.  
6. Gebruik van wapens die onnodige verliezen of ernstig lijden veroorzaken is niet toegestaan.  
7. Alleen militaire doelen mogen worden aangevallen. Burgers en burgerobjecten moeten worden gespaard 

Alle landen ter wereld hebben de Verdragen van Genève over de regels die gelden in oorlogstijd ondertekend. Dit maakt de Conventies van Genève één van de weinige verdragen ter wereld die universeel zijn ondertekend. 

Meer weten over het humanitair oorlogsrecht?

Het Rode Kruis heeft gastlessen ontwikkeld over humanitair oorlogsrecht. Onze voorlichters komen graag langs op jouw school, vereniging of bij jouw organisatie of bedrijf. Met filmpjes, verhalen en foto’s leer je meer over dit internationale oorlogsrecht. 

Meer informatie over deze gastlessen van het Rode Kruis in Amsterdam-Amstelland en hoe je een gastles oorlogsrecht kunt aanvragen vind je hier: Gastles over humanitair oorlogsrecht.

 

Meest recente berichten