Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Ruim 5.000 vrijwilligers helpen mensen uit Oekraïne in Nederland 

Geplaatst op 24 februari 2023

Jaar na komst Oekraïense vluchtelingen blijft hulpverlening in Nederland nog steeds van belang. 

Het is deze week een jaar geleden dat mensen uit Oekraïne op de vlucht zijn geslagen na het geweld in het land. Het Rode Kruis heeft in Nederland het afgelopen jaar op verschillende manieren mensen uit Oekraïne geholpen. Ruim 5.000 vrijwilligers, waaronder heel veel vrijwilligers van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, hebben zich ingezet om te zorgen dat mensen goed werden opgevangen en dat zij de juiste informatie kregen. Wanneer nodig verleende de hulpverleners ook EHBO en boden zij een luisterend oor. 

Het Rode Kruis is een jaar geleden direct gestart met het ondersteunen van de opvang van mensen uit Oekraïne. Het afgelopen jaar heeft het Rode Kruis mensen geholpen op 151 locaties, waaronder zeven locaties in het district Amsterdam-Amstelland. Zo werden er bijvoorbeeld bedden, dekens, toiletspullen, kleding en eten en drinken geleverd. Ook zorgde het Rode Kruis ervoor dat er gastheren of -vrouwen aanwezig waren voor een luisterend oor en coördineerde de hulporganisatie in een aantal gevallen de gehele opvanglocatie. Ook sprong het Rode Kruis bij in het vervoer van mensen naar opvanglocaties. Wie tijdens de vlucht het contact met familieleden heeft verloren, kon terecht bij de service Restoring Family Links. Het Rode Kruis helpt mensen om het contact weer te herstellen. 

Hulplijnen

Het was vorig jaar al snel duidelijk dat er veel vragen bij vluchtelingen speelden en dat het belangrijk was om hen te voorzien van de juiste informatie. Daarom is het Rode Kruis gestart met hulplijnen. Deze lijnen zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar, mensen kunnen in verschillende talen om hulp of informatie vragen. Naar de telefonische hulplijn hebben 4.130 mensen gebeld met vragen. Via de WhatsApp-hulplijn hebben 14.248 mensen het Rode Kruis benaderd. Veel vragen die binnenkomen gaan over plekken voor opvang, het verkrijgen van de juiste documenten, medische hulp en werk. 

RefugeeHomeNL 

Het Rode Kruis ondersteunt ook bij de opvang van mensen uit Oekraïne in gastgezinnen, via het consortium RefugeeHomeNL. Samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en Takecarebnb worden gastgezinnen aan vluchtelingen gekoppeld en begeleid. Afgelopen jaar zijn er via RefugeeHomeNL 3.236 vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen. 

Onze hulp blijft nodig 

Op dit moment werken hulpverleners van het Rode Kruis op 18 opvanglocaties voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne, waaronder een recent geopende locatie in Duivendrecht. Op 12 locaties wordt de locatie volledig door het Rode Kruis verzorgd. Ook zijn er nog drie humanitaire servicepunten beschikbaar, waaronder één in Amsterdam. Ook hier kunnen mensen uit Oekraïne, en mensen die gevlucht zijn uit andere landen, terecht voor informatie of eerste hulp. 

Een jaar na de escalatie in Oekraïne lijkt het er ook de komende tijd nog veel mensen hulp nodig zullen hebben. Daarom blijven wij helpen, zolang als nodig is.


Meer informatie over onze hulp in Oekraïne en in Nederland vind je hier: Een jaar hulp voor Oekraïne

Meest recente berichten