Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Opvang vluchtelingen in Amsterdam 

Het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland ondersteunt de overheid bij de zorg en begeleiding van vluchtelingen en asielzoekers op opvanglocaties. Op sommige locaties in het district verzorgen we het algemeen management van een opvanglocatie, zoals in Amsterdam Noord en Uithoorn. Naast algemeen management zorgen we daar ook voor psychosociale ondersteuning. Psychologen, die ook bijvoorbeeld Oekraïens of een andere taal spreken, voeren gesprekken met bewoners die vastlopen en behoefte hebben aan ondersteuning of met vragen zitten. 

 In 2023 verzorgden we het locatiemanagement van de volgende opvanglocaties in Amsterdam-Amstelland: 

  • Aalsmeer – noodopvang voor ongeveer 35 mensen uit onder andere Syrië, Jemen, Turkije en Iran. De locatie is in het eerste kwartaal van 2023 gesloten. 
  • Duivendrecht – opvanglocatie voor maximaal 350 mensen, 100 mensen uit Oekraïne en 250 mensen uit andere delen van de wereld. Deze locatie is in de zomer van 2023 gesloten. 
  • Amsterdam Noord, opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen waar plek is voor 100 mensen die daar voor langere tijd kunnen blijven.  
  • Uithoorn, opvanglocatie waar plek is voor maximaal 30 personen die hier voor langere tijd kunnen blijven. Op deze locatie verblijven vooral gezinnen. 

Crisisopvang vluchtelingen in Amsterdam

Sinds september 2023 is een doorstroomlocatie geopend in Zuidoost voor 300 vluchtelingen. Het betreffen mannen uit onder andere Syrië en Afghanistan die zich gemeld hebben bij Ter Apel, maar waarvan de procedure en medische keuring nog opgestart moet worden. Om de druk in Ter Apel te verlichten worden deze mannen ongeveer drie nachten naar de opvang in Amsterdam Zuidoost gebracht. Het COA verzorgt het locatiemanagement. Vrijwilligers van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland zorgen dagelijks voor de uitgifte van de avondmaaltijden. Elke dag zijn we met ongeveer 4 à 5 vrijwilligers aanwezig, inclusief een coördinator. Ongeveer vier keer per week verzorgen wij ook de uitgifte van kleding. Deze kleding krijgt het Rode Kruis geschonken door allerlei organisaties die graag een steentje bijdragen. 

Meest recente berichten