Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Life Skills-workshops: steun en inspiratie voor migranten

Geplaatst op 26 maart 2024

In heel Nederland wonen naar schatting tussen de 23.000 en 58.000 ongedocumenteerde migranten. Een deel daarvan verblijft in Flevoland. Het Rode Kruis ondersteunt deze kwetsbare groep op allerlei manieren, bijvoorbeeld met voorlichting en training. In deze blogpost maken we kennis met de Life Skills-workshops, die op groot enthousiasme van de deelnemers kunnen rekenen. 

Training in een breed scala aan onderwerpen 

Life Skills-workshops bestaan uit zes modules en worden verspreid over meerdere dagen gegeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn fysieke en mentale gezondheid, effectief communiceren, stressmanagement en het benutten van talenten. In Flevoland worden deze workshops aangeboden in het Engels, Nederlands en Arabisch. 

De gedreven trainers, die uit allerlei landen en culturen komen, zijn een belangrijke reden van het succes van de Life Skills-trainingen. Met een vergelijkbare achtergrond en een positieve mindset zorgen ze al snel voor een klik met de deelnemers. In een veilige en inspirerende sfeer voelen de migranten zich gesteund en gloort er hoop voor hun toekomst. 

‘Klaslokalen stromen vol’ 

“Deze workshops zijn een bron van empowerment voor migranten,” merkt trainer Yara, die zelf uit Syrië vluchtte. Met een achtergrond als humanitair werker was haar omscholing tot Life Skills-trainer een logische stap. Ze trekt klaslokalen vol Syriërs, maar bedient in het Arabisch ook andere nationaliteiten. 

“Als we bijvoorbeeld in een asielzoekerscentrum een workshop geven, is het tijdens de eerste module nog rustig. Maar in de pauze gaat het enthousiasme van de deelnemers als een lopend vuurtje rond, waarna de workshop snel volstroomt.” 

Veilige omgeving creëren 

Ook Anju verzorgt Life Skills-workshops in Flevoland. Ze kwam uit Nepal naar Nederland voor haar masterstudie volksgezondheid. “We proberen een veilige omgeving te creëren waarin deelnemers zich vrij voelen om hun ervaringen te delen en van elkaar te leren,” legt Anju uit.  

Zelfvertrouwen geven en hoop bieden  

De impact van de Life Skills-workshops reikt verder dan alleen praktische vaardigheden; ze bieden hoop aan wie die had verloren. “Het is inspirerend om te zien hoe deelnemers groeien en zelfvertrouwen opbouwen gedurende de workshops,” zegt Yara. “Ze worden zich bewust van hun potentieel en zien nieuwe mogelijkheden voor zichzelf in Nederland.” 

Ook deze training aanbieden? 

Anju en Yara zijn nog maar net opgeleid tot Life Skills-trainers, maar hebben nu al grootse ambities. “We willen de workshops nog toegankelijker maken en meer thema’s behandelen,” zegt Anju. “Onze droom is om een positief verschil te blijven maken in het leven van de deelnemers.” 

Wil jouw bedrijf of organisatie de Life Skills-training ook aanbieden? Neem dan contact op met projectleider Nikki van der Ven

Meest recente berichten