Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwillig bij evenementen helpen? Zó ziet een dag als hulpverlener eruit

Geplaatst op 21 december 2023

Eén van de kernactiviteiten van het Rode Kruis is hulpverlening bij evenementen, zo ook in district Flevoland. Voor vrijwilligers is dit een leuke manier om achter de schermen mee te draaien bij een evenement en een waardevolle kans om hun eerste hulp-skills actueel te houden. Maar hoe ziet zo’n typische dag als Basis Eerstehulpverlener er eigenlijk uit? Ayla Meerveld-van Dijk vertelt het in haar eigen woorden. 

Hardlopers op de fiets achtervolgen 

 • 07:00 – 08:30 uur: voorbereiding en vertrek naar hoofdpost 
  De wekker gaat om 7 uur. Ik trek mijn Rode Kruis-kleding aan en stap op de fiets. Mijn eerste bestemming is het Rode Kruis-kantoor in mijn woonplaats, Emmeloord. 
   
 • 08:30 – 09:00 uur: briefing op hoofdpost 
  Op de hoofdpost bespreekt de teamleider wat er van ons verwacht wordt en bereiden we ons voor op het warme weer en de mogelijke hulpvragen die daarbij passen. Het evenement? De Fish Potato Run tussen Urk, Emmeloord en Tollenbeek. 
   
 • 09:00 – 11:00 uur: Fish Potato Run in Emmeloord en vertrek naar Urk 
  Na een dienst als biker bij de Fish Potato Run, stap ik op de fiets van het bike-team en rijd ik naar Urk voor de Kids run, onderdeel van de Fish Potato Run, genietend van de warme ochtendzon en voorbereid op een dag vol actie. 
   
 • 11:00 – 13:00 uur: Kids run op Urk  
  Ik kom op Urk aan voor de Kids run, en het enthousiasme van de jonge deelnemers is aanstekelijk. Deze korte hardloopwedstrijdjes verlopen gelukkig zonder incidenten. 
   
 • 13:00 – 15:00 uur: klaar voor de start  
  De volwassen deelnemers druppelen binnen. We geven adviezen i.v.m. het warme weer. Zelf proberen we ook in de schaduw te gaan staan. Om 15:00 begint de wedstrijd en fietsen we achter de laatste lopers aan. 
   
 • 15:00 – 17:00 uur: Fish Potato Run 
  We kijken goed hoe de hardlopers zich bewegen. Zo moedigen we een man op leeftijd aan die goed door zijn zoon wordt begeleid. Een meisje dat door de hitte bevangen wordt bieden we eerste hulp. We raden haar aan te stoppen en mijn collega-vrijwilligers brengen haar in de auto naar de finish. 
   
 • 17:00 – 18:00 uur: terug in Emmeloord 
  Mijn mede-vrijwilligers bij de finish vangen deelnemers op met natte sponzen. Ik hoor van hen dat het een mooie dienst was. Voor mij was het ook een mooie ervaring om dit op de fiets te mogen doen.  

Muziekfestival  

Ayla had het prima bij deze ene vrijwilligersklus kunnen laten, maar meldde zich ook voor een tweede aan: het Pieperfestival. Dit muziekfestival vindt plaats op horecaplein de Deel in Emmeloord. Na even opfrissen in huis kwam ze opnieuw in actie. 

 • 19:00  – 19:30 uur: rust en voorbereiding op het Pieperfestival 
  Na een korte rustpauze bereiden we ons voor op het Pieperfestival, wetende dat meer avonturen op ons wachten. 
   
 • 19:30 – 21:00 uur: eerste ronde 
  Het festival begint druk te worden. We lopen rondjes over het plein, houden de situatie in de gaten en helpen waar nodig. 
   
 • 21:00 – 22:00 uur: medische noodsituatie 
  Een meisje komt naar ons toe met medische klachten. We bellen een ambulance en haar vader, en ik praat met een vriend van haar om hem gerust te stellen. 
   
 • 22:00 – 23:30 uur: tweede ronde en ontmoeting met een bekende 
  We lopen nog een rondje en ik kom een bekende tegen, die vrijwilliger is bij dit festival. Ze complimenteert ons werk en ik vertel haar over onze rol bij het evenement. Ze vraagt of ik iets nodig heb of wil hebben. Ik geef aan dat ik wel honger begin te krijgen. 
    
 • 23:30 – 00:00 uur: late snack 
  Mijn bekende legt me in de watten: ze regelt enkele hamburgers voor mij en mijn collega-vrijwilligers. Reken maar dat ik mij die goed laat smaken!  
   
 • 00:00 – 01:00 uur: afsluiting 
  Het festival loopt ten einde. We bespreken de avond en genieten van een warme maaltijd aangeboden door de organisatie. 
   
 • 01:00 uur – 01:30 uur: naar huis en naar bed 
  Ik keer terug naar mijn auto en rijd naar huis. Moe maar voldaan kruip ik in bed, nagenietend van een succesvolle dag. 

Vrijwilligers gezocht

Maar liefst twee keer evenementenhulpverlening op één dag! Dat is niet de normale gang van zaken, maar zeker mogelijk. Dankzij de toewijding en energie van vrijwilligers als Ayla worden evenementen veilig en onvergetelijk. Wil je zelf ook graag evenementen op een heel andere manier meemaken? Meld je dan aan als Evenementenhulpverlener in de regio Flevoland.

Meest recente berichten