Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

3450 cursisten leren EHBO-vaardigheden in district Gooi en Utrecht

Geplaatst op 02 februari 2024

In 2023 hebben aanzienlijk meer mensen EHBO-cursussen gevolgd bij de locaties van het Rode Kruis Gooi en Utrecht. Families, vriendengroepen, organisaties en individuele geïnteresseerden hebben het afgelopen jaar hun EHBO-kennis bijgewerkt. In totaal hebben 3.450 cursisten een EHBO-certificaat behaald. “Het is prachtig om te zien dat steeds meer mensen het belang inzien van het vergroten van hun kennis over eerste hulp bij ongevallen. Weten wat je moet doen is zó waardevol, of je nu op het voetbalveld staat of in een winkelstraat. Met een EHBO-achtergrond kun je altijd hulp bieden op het moment dat de nood het hoogst is,” vertelt EHBO-instructeur Dirk Past.

Zelf heeft Dirk veel praktijkervaring, met 25 jaar werkervaring als ambulancechauffeur in zijn rugzak. Hij haalt dan ook veel plezier uit het overbrengen van zijn praktijkkennis op de cursisten: “Laatst heb ik een workshop gegeven aan ouders die een EHBO-les hadden gewonnen via een prijsvraag op school. Deze groep wist zelf vooraf niet wat ze precies konden verwachten. Het was leuk om te zien dat zij aan het einde van de les vol enthousiasme de deur uitliepen, met veel nieuwe kennis én ervaring op zak.”

Ervaringen uit de praktijk in EHBO-cursus

In zijn lessen deelt Dirk veel over zijn eigen ervaringen. Deze praktijksituaties blijken vaak anders te verlopen dan de deelnemers verwachten: “Wat ik vaak hoor, is dat mensen op tv of op sociale media dingen zien die niet kloppen. Bijvoorbeeld in ziekenhuisseries waar iemand een hartstilstand krijgt. Je ziet dan vaak dat ze iemand één schok met een defibrillator geven, en direct werkt het hart weer. Zo gaat het in de praktijk gewoon niet.”

‘Geen ademhaling, geen reactie? Starten met reanimeren!’

Ook de balpen komt regelmatig ter sprake in zijn cursus: “Mensen denken vaak dat als iemand stopt met ademen, je het beste een sneetje in de keel kunt maken en daar een balpen in kunt stoppen. Wij leren onze cursisten: ‘Bewusteloos zonder ademhaling? Reanimeren!’. Op die manier heb je een veel grotere kans op succes, en dat moet je maar net weten. Zulke dingen leer je door een EHBO-cursus te volgen.”

Zelfredzaam op reis

De meeste mensen kiezen heel bewust voor het volgen van een EHBO-cursus, omdat er iets in hun leven staat te gebeuren dat hen hiertoe aanzet. Denk aan stellen die binnenkort ouders worden, mensen die training gaan geven bij de lokale voetbalclub, of jongeren die binnenkort op reis gaan. Zo gaf EHBO-instructeur Patrick de Ruijter laatst een cursus aan twee bevriende gezinnen: “Deze twee gezinnen, in totaal 9 personen, gaan binnenkort samen op reis naar Zuid-Afrika. Omdat ze van plan zijn naar een gebied te gaan dat minder goed begaanbaar is, wilden ze graag leren hoe ze elkaar kunnen helpen in noodgevallen. Het hele gezin, inclusief de jonge kinderen, nam deel aan een op maat gemaakt programma. Leuk én leerzaam om samen te doen.”

Zelfvertrouwen in handelen bij baby’s en kinderen

“Zelf vind ik het geven van baby- en kinder-EHBO-lessen het leukst,” vertelt Jorina Mulder, die nu 1 jaar actief is als EHBO-instructeur voor het Rode Kruis. “In deze cursus zien we vooral veel ouders met kinderen of aanstaande ouders die binnenkort hun eerste kindje verwachten. Grootouders sluiten ook regelmatig aan, vaak met de wens om met meer vertrouwen op hun kleinkinderen te kunnen passen.”

Dat de cursus nauw aansluit op de praktijk, wordt ook bevestigd door de deelnemers: “Het is grappig dat je vooral bij mensen die al een tijdje ouder zijn veel herkenning hoort. Een kind is al tig keer gevallen, en ze weten inmiddels dat het er ook een beetje bij hoort. Maar met zo’n cursus op zak ben je net iets zekerder over je eigen handelen in dergelijke situaties. Aanstaande ouders vinden het vaak spannend, omdat in zo’n cursus ook veel ‘enge’ situaties besproken worden die kunnen gebeuren. Toch is het ontzettend waardevol om hier alvast over te leren. Dat zorgt voor meer rust.”

Basiskennis van EHBO is voor iedereen waardevol

Het Rode Kruis Gooi en Utrecht biedt diverse EHBO-cursussen aan, zowel op maat als voor individuen. Deze cursussen zijn zeer uitgebreid of meer beperkt, bijvoorbeeld gericht op reanimatie en het gebruik van een AED. Er zijn ook specifieke cursussen voor mensen die bijvoorbeeld werken met sporters, baby’s en kinderen, of die hier graag meer over willen leren. Met dit gevarieerde cursusaanbod streeft het Rode Kruis ernaar om zoveel mogelijk mensen zelfredzaam te maken in noodsituaties. Overweeg je ook om een EHBO-cursus te volgen? Bekijk het volledige aanbod van EHBO-cursussen.

Meest recente berichten