Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Van Heldin naar Heldintrainster: interview met Narjisse

Geplaatst op 09 april 2024

Dat deelneemster Narjisse de cursus Heldin leuk en leerzaam vond, was wel duidelijk! Haar positieve energie en waardevolle input vielen op in de groep. Onlangs heeft zij de Heldin-certificaten ontvangen en is zij een dosis mooie ervaringen en zelfreflecties rijker. Heldin is een cursus van het Rode Kruis voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. “Ik heb voelsprieten ontwikkeld voor hoe te handelen in nood.”

Verband tussen lessen en de praktijk

Narjisse, 36 jaar oud en moeder van 4 kinderen, heeft veelzijdige interesses. Van commerciële werkzaamheden tot haar onlangs behaalde Hijama-cupping diploma, ze is de hele dag in de weer. “Samen met een aantal dames, die ik van gezicht kende van het verenigingsgebouw, begon ik enthousiast aan de cursus in Bilthoven. De open sfeer die al snel heerste in de groep, zorgde ervoor dat ik mij gauw op mijn gemak voelde,” vertelt Narjisse. “Al snel voelde ik mij vrij om voorbeelden uit mijn privéleven te delen, om zo de stof meer te laten leven.”   

In mijn kracht staan

“Mijn interesse in deze cursus werd gewekt door een paar stressvolle situaties met mijn kinderen waarbij ik eerste hulp moest verlenen. In een eerdere opleiding had ik EHBO gehad dus ik had wel enige basiskennis. Maar tijdens de medische incidenten kon ik door de stress niet altijd helder nadenken,” vertelt Narjisse. Dat was de reden waarom ze enthousiast werd van de Heldincursus: “Ik wilde graag leren om rustig te blijven en te kunnen handelen in een noodsituatie. Om op die manier minder snel in paniek te raken en in mijn kracht te komen staan.” 

Reanimatie en AED

Van de lessen heeft Narjisse veel geleerd: “Ik was elke keer verrast met de invulling van de les. Een stuk bewustwording van bijvoorbeeld ‘spiegelen bij communicatie’ is mij bijgebleven. Ik kon dit meteen bij mijn gezin toepassen. De les over reanimatie en gebruik van de AED heeft het meeste indruk op mij gemaakt, het voelt dan ook goed dat ik dit heb geoefend.” Dat de kennis uit de cursus in de praktijk meteen toe te passen is, bleek al snel: “Tijdens de Heldin-periode verslikte één van mijn kinderen zich in een stukje brood. Ik bleef rustig want mijn kind ademde en huilde nog, dat stelde mijn gerust. Ik wist wat ik moest doen.”  

Voelsprieten

“Het is leuk om te merken dat ik meer voelsprieten voor mijn omgeving heb ontwikkeld, ik ben alerter op straat. In mijn buurt wonen veel senioren en jonge gezinnen, ongelukjes komen regelmatig voor. Voorheen was ik afwachtend en dacht ik; laat een ander maar helpen. Nu heb ik meer vertrouwen dat ik ga handelen bij een EHBO-situatie.”  

Van Heldin naar Heldintrainster 

Narjisse werd hier zo enthousiast van, dat ze nu ook zélf als Heldin-trainster aan de slag gaat: “Tijdens de cursus ging al een paar keer door mijn hoofd, hoe het zou zijn als ik voor de Heldin-groep zou staan. Mijn wishfull-thinking werd waarheid! Ik ben gevraagd als trainster en ik heb ja gezegd!”

Foto: Het deelnemersboekje van de Cursus Heldin

Een kers op de taart

Na de zomervakantie start Narjisse haar eerste eigen groep als trainster. “Ze wordt dan aan een ervaren trainster gekoppeld zodat zij de kneepjes van het vak kan leren. Voor het Rode Kruis is het de kers op de taart als een deelneemster Heldin trainster wil worden. Dan weten wij dat de cursus op alle fronten geslaagd was,” aldus Miriam Lauers, Coördinator Hulpverlening – project Heldin Gooi en Utrecht. 

“Soms komen kansen voorbij in je leven en die moet je pakken. Het past mij zo, om mij te blijven ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen. Kennis is macht! Wie weet ligt er in de toekomst een trainersjob voor mij in het verschiet. Vroeger heb ik vaak op het toneel gestaan dus ik heb geen angst om voor een groep te staan. Ik heb er veel zin in. Als het aan mij ligt komen er veel meer helden en heldinnen.” 

Over Heldin

Tijdens de Heldin cursus leren deelnemers in 7 weken de praktische vaardigheden om (eerste) hulp te kunnen bieden en wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Tevens leren deelnemers hulp (durven) vragen, omgaan met lastige situaties en te reageren in noodsituaties. Ook deelnemen of zelf Heldin-trainer worden?  

Meest recente berichten