Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Hans leerde reanimeren: “Je wilt het zo goed mogelijk doen”

Geplaatst op 02 april 2021

Ruim 300 mensen krijgen iedere week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in huis, op straat of de sportclub. Het kan overal gebeuren. Reanimeren is dan belangrijk. Eigenaar van Sportstudio Fit Fast, Hans Zuijdendorp maakte het mee: hij reanimeerde iemand op straat.

Hans was net onderweg naar zijn sportstudio Fit Fast in Utrecht. Halverwege stond links van de weg een groepje mensen dat vroeg of hij een telefoon bij zich had. Toen zag hij rechts van het pad iemand op de grond liggen. Hans bedacht zich geen moment: hij sprong van zijn fiets en na het voelen van geen hartslag begon hij meteen met reanimeren.

De personal trainer wist gelukkig hoe dat moet. Een paar jaar geleden volgde hij namelijk een EHBO-cursus. Hier leerde hij de belangrijkste skills. Volgens Hans durfden anderen pas te helpen toen hij in actie kwam. “In een groep is het altijd lastig om de eerste te zijn die in actie komt. Dat snap ik heel goed’, vertelt hij. Een omstander belde naar 112 en iemand anders legde iets zachts onder het hoofd van het slachtoffer.

Reanimeren tijdens corona

Dertig borstcompressies en dan twee keer beademen (red. bij een volwassene). Deze vaardigheden wist Hans nog goed. Toch vertelde 112 aan hem dat beademen niet hoefde en hij alleen door moest gaan met de borstcompressies. Dit is alleen tijdens de coronacrisis, omdat het anders gevaarlijk is voor de helper. Pas achteraf hoorde Hans dat dit zo moest vanwege het besmettingsgevaar met corona. “Als ik dat toen wist, had ik het risico genomen en wel beademd. De cursus was alweer enige tijd geleden en daardoor dacht ik dat er wellicht iets veranderd was in de manier van reanimeren. Want met beademing is de kans toch groter dat je hulp slaagt”, vertelt Hans.

Een bekende

De eigenaar van Fit Fast kwam er tijdens het reanimeren achter dat hij het slachtoffer kent: via zijn sportstudio. Volgens hem een heel ingrijpende gebeurtenis. “Ik ken zijn vriendin en zijn stiefdochters. Ik belde haar om te zeggen dat het niet goed ging met hem en dat hij is weggebracht met de ambulance. Later in de ochtend sprak ik haar en hoorde ik dat het weer de goede kant op ging met hem. Ze vertelde dat iemand hem heeft gereanimeerd. Toen heb ik haar verteld dat ik dat was. Ze zeggen weleens dat toeval niet bestaat, maar blijkbaar moest het zo zijn dat ik daar op dat moment langsfietste. Het is heel fijn om te weten dat het goed gaat met hem en dat hij er niks aan over heeft gehouden.”

Voorbereid zijn

Alhoewel het goed afliep, was Hans achteraf gezien toch liever beter voorbereid. “Als de cursus korter geleden is, heb je meer zelfvertrouwen. Mij heeft het geholpen dat ik veel met het menselijk lichaam bezig ben. Maar het blijven herhalen van de handelingen is belangrijk”, vertelt hij. “Het geeft me in mijn werk meer zelfvertrouwen, omdat ik weet dat ik adequaat handel als de situatie daarnaar vraagt.” Door de gebeurtenis vindt Hans het belangrijk dat meer mensen weten hoe ze iemand reanimeren en ook het vertrouwen hebben om te handelen. “Ik heb toen contact opgenomen met het Rode Kruis en heb al mijn leden en andere contacten aangeboden om een reanimatiecursus te volgen”, vertelt hij.

Cursus in de sportschool

Niet veel later gaf het Rode Kruis twee cursussen in de sportstudio. Het is volgens de sportondernemer erg belangrijk dat je weet wat je moet doen. “Je kunt zomaar in zo’n situatie komen. Mensen moeten weten dat als je een cursus doet er niet verwacht wordt dat je daarna alles perfect kan. Het geeft geen extra druk. Je kan namelijk niks fout doen op zo’n moment, maar je wilt het wel zo goed mogelijk doen.”

De EHBO-cursussen in de sportschool waren in kleine groepjes. “Er is geen groepsdruk. Andere mensen kijken niet naar je en je wordt zeker niet afgerekend als je iets ‘fout’ doet”, verklaart Hans. De cursus is dan ook laagdrempelig. Deelnemers oefenen vooral alle vaardigheden. “Het belangrijkste van de cursus vind ik het herhalen van de handelingen. Niet alleen van het reanimeren, maar ook van die eromheen, zoals het aansturen van mensen om 112 te bellen en een AED te halen. Het is goed om deze handelingen te herhalen, want het wordt nooit normaal.”

AED in de buurt

Volgens Hans is de dichtstbijzijnde AED toch nog wel wat verder weg van zijn Sportstudio dan wenselijk. “Ik heb bedrijven in de buurt benaderd om te kijken of we gezamenlijk een AED kunnen aanschaffen die dichter bij onze bedrijven in de buurt wordt geïnstalleerd, want elke seconde telt”, aldus Hans.

Tekst: Démi Niessen

Meest recente berichten