Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

“Onze vrijwilligers vragen niet óf ze kunnen helpen, maar wanneer en hoe”

Geplaatst op 31 januari 2024

Locatie in beeld: Gooi en Vechtstreek

Het is woensdagochtend, 10 uur. Na een aantal koude en regenachtige winterdagen verschijnt deze ochtend eindelijk een zonnestraal in Bussum. Locatiecoördinator Cecile Bruggen komt aanrijden op de parkeerplaats van het Rode Kruis-pand aan de Torenlaan en opent glimlachend de deur. Niet veel later wandelen ook vrijwilligers Bert, Mirjam, Elizabeth en Frans enthousiast naar binnen. “Elke woensdag komen we samen met een aantal van onze vrijwilligers om samen weer het een en ander te regelen en te bedenken, en dat werkt heel fijn,” vertelt Cecile.

In het pand op de Torenlaan in Bussum gebeurt veel. Zo werden er het afgelopen jaar tientallen EHBO-cursussen gegeven voor individuen, groepen en nieuwe vrijwilligers. In totaal zijn er nu zo’n 35 eerstehulpverleners actief en heeft de locatie 11 contactcirkels met in totaal 56 mensen onder haar hoede. Cecile is nu bijna een half jaar actief als locatiecoördinator voor Rode Kruis locatie Gooi en Vechtstreek. Een rol die haar goed past, weet vrijwilliger Bert te vertellen: “We laten haar niet zomaar meer gaan.”

Opnieuw verbinding zoeken

Zelf vertelt Cecile met veel enthousiasme over de uitdagingen die voor liggen in Gooi en Vechtstreek: “Toen ik hier begon dacht ik dat het Rode Kruis een geoliede machine zou zijn. Dat was niet helemaal wat ik aantrof. Ons team bestaat uit veel enthousiaste vrijwilligers die graag helpen waar mogelijk. Maar de coronaperiode heeft ook op onze vrijwilligers een grote impact gehad. Een hele tijd geen groepen bij elkaar, geen EHBO-cursussen, geen evenementenhulpverlening en geen activiteiten. Dat heeft enorme gevolgen gehad voor de verbondenheid, het groepsgevoel.”

Daar moesten ze wat mee, vond Cecile als kersverse locatiecoördinator: “In mijn eerste weken ben ik iedereen gaan bellen. Alle vrijwilligers, actief of minder actief. Niet dat eindeloze mailen, maar gewoon de telefoon oppakken en het gesprek aangaan. Dat was fijn, ook voor mij. Je voelt je meteen meer verbonden, leert mensen beter kennen en het is ook gewoon leuk om iemand even te spreken.”

Op de voorgevel van locatie in Bussum pronkt nog de oude stenen gravering van de Prinses Juliana bewaarschool. Geheel passend bij de Rode Kruis hulpverlening hangt daaronder, op een zo bereikbaar mogelijke plek, ook de AED voor de buurt.

Vol enthousiasme en verbondenheid vooruit

“Elkaar ontmoeten is zo belangrijk, daarom organiseren we ook weer regelmatig bijeenkomsten,” vertelt Cecile. Op de nieuwjaarsbijeenkomst kwam een grote groep vrijwilligers samen om terug te kijken, maar vooral ook om vooruit te kijken naar wat voor moois er op de planning staat.

Afgelopen jaar stonden de eerstehulpverleners van de locatie op zo’n 40 evenementen in de omgeving. Frans Galema, de locatiecoördinator Evenementenhulp, vertelt: “Voor ons zijn de Kika Hilversum City Run en de sinterklaasintocht in Naarden altijd grote evenementen, waarbij zo’n twee derde deel van al onze vrijwilligers aan de slag is. Maar ook voor de kleinere evenementen weten we onze vrijwilligers steeds beter in te zetten, op de evenementen waar zij enthousiast over zijn.”

Cecile vult hierop aan: “Sommigen van onze vrijwilligers hoef je niet op een golftoernooi te zetten, maar vinden een muziekevenement super leuk. Anderen krijgen juist van deze sportevenementen weer veel energie. De één doet graag 30 verschillende neventaken, de ander is een ster in evenementenhulpverlening of geeft vol passie EHBO-lessen. Juist in die verschillen zit onze kracht, die we weten steeds beter te benutten.”

Niet óf, maar wanneer en hoe

“Veel van onze meest toegewijde vrijwilligers vragen niet óf ze kunnen helpen, maar wanneer en hoe. Dat is toch geweldig, dat we zo veel gepassioneerde mensen hebben die het oprecht leuk vinden om er te zijn voor andere mensen,” zegt Frans. Cecile sluit zicht daarbij aan: “Wat zeg je dat mooi. Het jaar 2024 staat voor mij en ons in ieder geval het teken van elkaar vasthouden. Zorgen dat we betrokken zijn bij elkaar en bij het Rode Kruis, en daar inspringen waar het nodig is. Zowel in de omgeving als binnen onze eigen organisatie. Want we doen zo’n mooi werk met elkaar, dat moeten we behouden.”

Ook vrijwilliger worden in Bussum?

Wil jij je aansluiten bij de enthousiaste groep vrijwilligers in Bussum, of op één van onze andere locaties? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Meest recente berichten