Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis helpt bij vaccineren ongedocumenteerden

Geplaatst op 15 juli 2021

Rode Kruis-vrijwilligers helpen de GGD regio Utrecht bij het vaccineren van ongedocumenteerden. Dit doen zij vijf dagen in de Sint-Dominicuskerk in Utrecht.

EHBO’ers van het Rode Kruis staan vijf dagen in de Sint-Dominicuskerk in Utrecht. Hier helpt het Rode Kruis bij het vaccineren van ongedocumenteerden. De hulpverleners monitoren de mensen een kwartier tot een halfuur na de prik. Ze verlenen dan ook hulp wanneer iemand onwel wordt.

Vrijwilliger praat met mevrouw
Foto: Jason Rafaël

Vrije inloop

Met dit initiatief hoopt het Rode Kruis, samen met betrokken partijen, zoveel mogelijk mensen te bereiken voor een coronavaccinatie. Een belangrijk middel is de vrije inloop. Mensen kunnen de Sint-Dominicuskerk vijf dagen lang binnenlopen wanneer zij dat willen. Zo vindt een 33-jarige vrouw uit Cuba, die na de prik in de wachtkamer zit, het vaccineren op deze toegankelijke manier erg fijn, omschrijft Lotte Maathuis, Rode Kruis-coördinator Hulpverlening.

Informatie in eigen taal

Op deze vaccinatielocatie is een tolk aanwezig. De gevaccineerden kunnen hierdoor vragen stellen en de antwoorden volledig begrijpen. Ook zijn ze van tevoren geïnformeerd over het vaccinatieproces: via de site Helpfull Information, informatieavonden en digitale flyers. De flyers zijn verstuurd naar meerdere hulporganisaties die deze weer onder de doelgroep verspreiden. Hierop stonden in het Nederlands, Arabisch en Engels waar en wanneer ongedocumenteerden zich kunnen vaccineren. Hierdoor krijgt iedereen de juiste en voldoende informatie over het vaccineren. Lotte Maathuis vertelt dat in de wachtruimte een 41-jarige man zat. Hij was in eerste instantie bang voor het vaccin, omdat hij weinig informatie kon vinden in zijn taal. Door de juiste informatie over het vaccin, wilde hij dit toch nemen.

Meest recente berichten