Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Samen bouwen aan vertrouwen in eigen kunnen

Geplaatst op 16 maart 2024

Re-integratie bij het Rode Kruis, een interview met Nienke Reedijk

Nienke’s ogen beginnen te stralen wanneer ze over het Rode Kruis praat. Ze is nu al meer dan een jaar aan de slag als HR-medewerker bij een databedrijf, maar daarvoor was ze een van de vrijwilligers die kwam re-integreren bij het team Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis Gooi en Utrecht. Die tijd koestert ze nog steeds. “Het was een onzekere periode, maar ook heel waardevol. Ik kreeg echt de ruimte om te ontdekken wat wel en niet voor mij werkte, zonder druk en in een veilige omgeving,” aldus Nienke Reedijk.

Nienke in het rood tijdens een fotoshoot met vrijwilligers voor het Rode Kruis.

Nieuwsgierig naar meer

Voor Nienke begon haar loopbaan bij het Rode Kruis in januari 2022. Na een periode thuis vanwege ziekte wilde ze graag weer aan de slag. Ze koos bewust voor vrijwilligerswerk omdat ze nog niet klaar was om zich te committeren aan een werkgever: “Voor mijn tijd bij het Rode Kruis deed ik al vrijwilligerswerk als taalcoach, waarbij ik les gaf aan een groep dames in de Nederlandse taal en cultuur. Erg leuk, maar op een gegeven moment wilde ik graag weer meer uitdaging. In mijn zoektocht kwam ik de werving- en selectievacature bij het Rode Kruis tegen. Vlakbij mijn huis en perfect passend bij mijn achtergrond in HR en recruitment. Ik was nieuwsgierig of ik het nog kon en besloot ervoor te gaan!”

Écht contact maken

Nienke solliciteerde en werd aangenomen. In het begin werkte ze soms wat meer, soms wat minder. Maar na verloop van tijd ontstond er steeds meer ruimte om meer verantwoordelijkheden op te pakken. “In overleg met Cecilia, de coördinator Vrijwilligersmanagement, ben ik geleidelijk aan meer taken gaan oppakken. Ik kwam weer naar kantoor, ging aan de slag met projecten en voerde bijvoorbeeld weer telefonische intakegesprekken met vrijwilligers. Dat vond ik eerst heel spannend, maar het heeft me enorm geholpen. Het belang van dat contact realiseer je je pas echt als je zelf in die situatie zit. Naar het werk gaan, samen lunchen, echt contact maken en zien hoe je daarop reageert.”

Serieus genomen maar vooral ook plezier hebben

Daardoor voelde ze ruimte om uit te proberen, vertelt Nienke: “Bij het Rode Kruis werd ik serieus genomen, maar werd ik ook aangemoedigd om plezier te hebben. Dat vond ik erg fijn, vooral omdat het een periode van spanning en onzekerheid was. Er werd echt naar mij als persoon gekeken, naar wat ik nodig had. Ik kreeg alle ruimte om te ontdekken wat voor mij werkte.”

Haar advies aan anderen die overwegen om te re-integreren bij het Rode Kruis is dan ook: “Het is oké als je het spannend vindt. Het is oké als je het moeilijk vindt om de telefoon op te pakken om iemand te bellen, of als je het lastig vindt om weer in een groot gezelschap aan een lunchtafel te zitten. Dat hoort echt bij het proces. Je mag kwetsbaar zijn, maar wees vooral niet te streng voor jezelf en schaam je niet. Tijdens mijn tijd bij het Rode Kruis heb ik met verschillende mensen gesproken die in een vergelijkbare situatie zaten als ik. En mijn ervaring is dat het erbij hoort. Het is niet altijd fijn, maar wel heel krachtig en het helpt je om weer te groeien.”

Over re-integratie in het district Gooi en Utrecht

Door de jaren heen zijn meerdere vrijwilligers vanuit een re-integratietraject ingestroomd en aan de slag gegaan op het districtskantoor van het Rode Kruis in Utrecht. Soms om na langdurige uitval weer eens te kijken hoe het is om weer wat werk op te pakken. Soms om weer op te bouwen naar een aantal uur werken per week. “In overleg is veel mogelijk en kijken we graag wat past bij jouw wensen en behoeften,” vertelt Cecilia Wout, coördinator Vrijwilligersmanagement. “Hoewel we geen experts zijn op het gebied van re-integratie, hebben we in de loop der jaren verschillende re-integreerders opgenomen in onze teams. We denken met je mee, zowel inhoudelijk als persoonlijk. We houden een oogje in het zeil om te zien of het goed gaat. Het is wel van belang vooraf toestemming te vragen aan het UWV. En je te laten begeleiden bijvoorbeeld door een re-integratie coach die je helpt bij het opbouwen van je uren. Samen hopen we zo een veilige haven te bieden voor mensen die weer wil proeven aan werk.”

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om te re-integreren bij het Rode Kruis? Neem contact op met team Vrijwilligersmanagement via vacatures.districtutrecht@rodekruis.nl.

Meest recente berichten