Door de coronacrisis verloor Frits Backer zijn baan. Thuiszitten is niet aan hem besteed en hij zocht meteen een nuttige invulling van zijn dagen. Al snel kwam hij uit bij het vrijwilligerswerk van het Rode Kruis.
Frits en het Rode Kruis zijn een goede match en dat lijkt geen toeval. “Twintig jaar geleden stond ik op een kruispunt in mijn leven. Ik werkte bij de spoorwegen, maar wilde iets anders. Om na te denken, ging ik eerst naar een klooster en vervolgens maakte ik een wandeling naar Assisi (red. een stad in Italië). Bij terugkomst dacht ik: ‘Ik ga de milieu- of zorgkant op.’ Ik koos toen voor het groen. Afgelopen jaar stond ik weer op een kruispunt en toen kwam ik toch uit bij de zorg”, legt hij uit.
Wie goed doet, goed ontmoet
Frits is blij en dankbaar dat hij zichzelf nu al negen maanden Rode Kruiser mag noemen. Zorgen voor anderen, is hem op zijn lijf geschreven. “Dit is wie ik ben en wat ik leuk vind”, vertelt hij enthousiast. Zijn eerste diensten voor het Rode Kruis waren bij zorginstelling de Bremhorst in Bilthoven. Frits was daar om de zorgverleners te ondersteunen. “Ik kletste met de bewoners, las de krant aan hen voor en wandelde met de bewoners in de buitenlucht. Ook keek ik een keer 2,5 uur Tell Sell omdat één van de bewoners dat prachtig vond.” Frits kreeg veel waardering voor zijn inzet. “De bewoners vroegen aan mij: ‘Je blijft toch nog wel even?’ of ‘Je komt morgen toch wel terug?’, daar werd ik heel blij van.”
Een lach en traan
Het doet Frits goed om er voor anderen te zijn. “Al zijn de bewoners mij gauw vergeten (red. enkele bewoners waren dement). Dat is niet erg. Het gaat niet om mij, maar om hen”, benadrukt hij. Twee bewoners in de Bremhorst zijn Frits in het bijzonder bijgebleven. “Tijdens een wandeling zei één bewoner bij elke hoek: ‘Hier zijn we net geweest!’, terwijl dat niet zo was. Het was hilarisch”, zegt Frits lachend. “Een andere bewoner was heel verdrietig. Ik ging bij haar zitten, pakte haar hand vast en liet haar huilen. Daarna ging het weer goed met haar. Het is heel mooi dat je echt iets kan betekenen voor iemand.”