Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

“We staan klaar daar waar we lokaal het verschil kunnen maken”

Geplaatst op 06 maart 2024

Locatie in beeld: Stichts Weidegebied

Bij de Woerdense Vakantieweek, de Triathlon in mei en talloze andere evenementen staan de vrijwilligers van Stichts Weidegebied klaar om eerste hulp te bieden. Hoewel het gebied tot één van de grootste behoort in district Gooi en Utrecht, merk je daar tijdens inzetten en trainingsavonden niets van, zegt locatiecoördinator Jolanda Donze-Steenbergen: “Bij ons ben je welkom, ongeacht waar je vandaan komt. Dat is natuurlijk de Rode Kruis-mentaliteit, maar die houding voel ik vooral ook sterk onder onze vrijwilligers.”

Van Abcoude tot Oudewater

Na 13 jaar in verschillende functies bij het Rode Kruis, variërend van collecteren tot EHBO, heeft Jolanda vier jaar geleden ook de rol van locatiecoördinator op zich genomen. In Stichts Weidegebied, dat zich uitstrekt van Abcoude tot Oudewater, is dat een groot plezier: “Van de ene naar de andere kant is het zo’n 45 minuten rijden. Dat is best een eind, maar onze vrijwilligers uit Abcoude staan ook klaar om te helpen bij evenementen in Woerden. Dat vind ik zo mooi om te zien, we doen het echt samen.”

De groep van 53 vrijwilligers op deze locatie heeft het afgelopen jaar eerste hulp verleend bij zo’n 30 evenementen. Daarnaast heeft de locatie één contactcirkel, waarbij vrijwilligers dagelijks enkele ouderen bellen om te informeren hoe het met hen gaat. Ook organiseert het Rode Kruis regelmatig gastlessen over EHBO en andere Rode Kruis-onderwerpen op scholen in de omgeving.

Als het erop aankomt

Sinds Jolanda bij het Rode Kruis begon, via de lokale EHBO-vereniging in Oudewater, zijn er de nodige veranderingen geweest. De vrijwilligers van de locatie zijn in de loop der jaren op verschillende fronten actief geweest, waar de behoefte het grootst was. Denk aan de crisisnoodopvang voor vluchtelingen in Woerden, voedselhulp via partners en Goed Voorbereid-activiteiten. Ook organisatorisch is er het één en ander veranderd bij het Rode Kruis, maar de kern blijft hetzelfde. “Onze vrijwilligers zijn bekwaam, enthousiast en komen uit de omgeving. We vormen een hechte groep, dat is onze kracht. Op evenementen merk je dat onze vrijwilligers betrokken zijn en een echte hulpverlenersmentaliteit hebben.”

Vrijwilliger Jolanda leidt samen met communicatievrijwilliger Marco van de Werken de pleisterrace, een leerzaam spel van het Rode Kruis, voor jonge kinderen uit de omgeving.

Betrokken en enthousiast

Naast haar andere taken binnen het Rode Kruis is Jolanda altijd actief gebleven bij evenementen, net als mede-coördinatoren Enrico, Marco, Luuk, Elise, Ina, Marco en Stephan. Deze ervaring helpt hen bij het coördineren van de activiteiten. “Je merkt dat we allemaal heel goed weten wat er nodig is om onze inzet succesvol te laten verlopen. Samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers is dit een gouden combinatie,” zegt Jolanda met een glimlach. Marco van de Werken, coördinator communicatie en voorlichting, beaamt dit: “Ik heb me al voor zoveel prachtige initiatieven mogen inzetten, van vaccinatiestraat tot vluchtelingenopvang en van voorlichting voor de klas tot mooie evenementen. Het Rode Kruis is zo dynamisch en waar je ook komt: je maakt ergens een verschil, en dat doen wij allemaal met veel liefde!”

Lokale zichtbaarheid werpt vruchten af

Uit de landelijke werving van eerstehulpverleners heeft Stichts Weidegebied veel nieuwe potentiële vrijwilligers gekregen die zich hebben aangemeld voor vrijwilligerswerk op de locatie. “Ik denk dat dit te maken heeft met onze zichtbaarheid. We zorgen ervoor dat we aanwezig zijn bij belangrijke lokale evenementen waar we echt een verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld tijdens de Woerdense Vakantieweek werken we nauw samen met de lokale EHBO-vereniging en leveren we op 3 risicoavonden extra EHBO’ers met ervaring op het gebied van drank en drugs. Het is fantastisch dat we op deze manier lokaal van grote waarde kunnen zijn, en dat wordt ook door nieuwe vrijwilligers nog steeds als een groot pluspunt gezien. Bovendien is het gewoon ontzettend interessant werk om te doen.”

Krachten bundelen

“Investeren in je vrijwilligers,” is wat Jolanda haar mede-locatiecoördinatoren zou willen adviseren. “Ik merk elke dag de voordelen van het werken met een gemotiveerd team. Voorheen deed ik veel alleen. Maar nu hebben we in Stichts Weidegebied een team van 7 goede coördinatoren, elk met hun eigen focus. Op die manier zorgen we ervoor dat we alle aspecten van ons werk de nodige aandacht geven: onze vrijwilligers, de opdrachtgevers voor evenementen, logistiek en alles wat er verder bij komt kijken. Daar ben ik erg blij mee en het geeft mij de mogelijkheid om bij iedereen in te checken en te kijken hoe we het nog leuker kunnen maken.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij je aansluiten bij de enthousiaste groep vrijwilligers? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Meest recente berichten