Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Wisseling van de wacht bij bestuur studentendesk Utrecht

Geplaatst op 13 maart 2024

Naast je studie aan de slag voor het Rode Kruis: een nuttige tijdsbesteding. Als universiteitsstudenten aan de Universiteit Utrecht besloten Veerle Cox en Violet Froeling dat ze meer wilden doen dan studeren. Violet startte daarom een jaar geleden als voorzitter van de Rode Kruis Studentendesk in Utrecht. Samen met haar bestuur en de commissies zette ze zich in voor allerlei activiteiten – van podcasts tot inzamelingsacties en gastlessen tot de Rode Kruis Week – alles om mensen in nood te helpen. En nu, na een jaar vol toewijding en inzet, geeft Violet het stokje over aan Veerle. Een mooi moment om samen terug én vooruit te kijken naar de inspanningen van de studentendesk.

Elk halfjaar wisselt de helft van het Studentendesk bestuur. Voorzitter Violet Froeling, Commissaris Interne Tom Terng en Commissaris Externe Anna Ponds namen in februari afscheid. Voor hen in de plaats zijn er drie kersverse bestuursleden gestart. Daardoor bestaat het bestuur nu weer uit 6 leden, namelijk:

  • Voorzitter (nieuw): Veerle Cox, Bachelor Natuurwetenschappen en innovatiemanagement
  • Secretaris: Julia Biesheuvel, Master Pedagogische wetenschappen
  • Finance & Control: Bo Molenschot, Bachelor Geschiedenis
  • Commissaris interne betrekkingen (nieuw): Sterre van Halen, Master Geneeskunde
  • Commissaris externe betrekkingen (nieuw): Reer Massee, Master Geneeskunde
  • Projectcommissaris: Louise Plate, Master pedagogische wetenschappen en internationaal development

Doorpakken en verbinding blijven zoeken

Oud-voorzitter studentendesk, Violet Froeling

De wisseling van bestuur betekent onder andere dat voorzitter Violet Froeling, masterstudent Geneeskunde, na een jaar vertrekt. “Heel eerlijk, dat doet best een beetje pijn,” vertelt Violet. “Je moet de projecten loslaten waar je zo hard aan hebt gewerkt. Maar het was ook een geweldige ervaring. Je hebt veel ruimte voor eigen inbreng, bouwt een groot netwerk op en met goede ideeën kom je echt ver. Dat maakte deze rol binnen de studentendesk zo leuk. En het is geweldig om te weten dat je echt iets bijdraagt aan een belangrijke noodhulporganisatie.”

 “Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan het duidelijk krijgen van de verwachtingen en projecten, het opbouwen van verbindingen met het district en het inclusiever maken van onze studentendesk,” vervolgt ze. “En ik denk dat we daar succesvol in zijn geweest. Ik ben ervan overtuigd dat Veerle en de rest van het (nieuwe) bestuur deze stappen zullen voortzetten.”

Verbinding tussen jongeren en het Rode Kruis

Veerle Cox, bachelorstudent Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement, keerde net terug van een half jaar studeren in het buitenland toen ze besloot haar tijd opnieuw te bekijken. Toen de vacature voor voorzitter van de Studentendesk van het Rode Kruis voorbij kwam, klopte haar gevoel hierbij meteen, en besloot ze te solliciteren. Met succes, want ze werd aangenomen. “Het is een prachtige nieuwe uitdaging,” zegt ze enthousiast. “We hebben een heel gemotiveerd bestuur met talloze nieuwe en creatieve ideeën en er lopen natuurlijk nog veel projecten door. Genoeg te doen dus, en daar gaan we mee aan de slag.”

Nieuwe voorzitter studentendesk, Veerle Cox

Na een maand vallen de eerste puzzelstukjes al op hun plek, aldus Veerle. “Natuurlijk moeten we nog wennen, elkaar en de organisatie leren kennen,” zegt ze, “maar gelukkig worden we goed op weg geholpen door Julia, Bo en Louise. Ik denk dat onze grootste uitdaging ligt in het nog beter integreren van de studentendesk in de Rode Kruis organisatie. En invulling geven de drie pijlers waar de Rode Kruis studentendesks zich op richten: betrekken van studenten, persoonlijke & professionele ontwikkeling en het verspreiden van kennis over en creëren van bewustwording van doelen, waarden en activiteiten van het Rode Kruis. We blijven werken aan de verbinding tussen jongeren/studenten en het Rode Kruis. Of het nu gaat om deelname aan onze activiteiten, zich inzetten als vrijwilliger, of donaties doen. Daar ligt onze kracht.”

Over de studentendesk

De Studentendesk Utrecht organiseert projecten in en rondom Utrecht voor het Rode Kruis. Studenten nemen hierbij een centrale rol in en begeleiden diverse projecten. In totaal heeft de Studentendesk Utrecht een bestuur van 6 studenten en 5 commissies, met in totaal 26 leden. Daarnaast hebben zij ongeveer 100 vrijwilligers die zich enthousiast en op flexibele basis voor de activiteiten inzetten.

Meest recente berichten