Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Opvang vluchtelingen

Het Rode Kruis is op meerdere plekken betrokken bij de opvang van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. In samenwerking met de gemeente Haarlem en andere organisaties zet het Rode Kruis zich in om de leefomstandigheden van deze mensen op tijdelijke opvanglocaties te verbeteren.

Beijneshal

Sinds juni 2023 vangt het Rode Kruis, op verzoek van de gemeente Haarlem, rond de 100 alleengaande mannen op in sporthal de Beijneshal. De sporthal is ingericht als Crisis NoodOpvang (CNO) locatie. De bewoners zijn onder andere gekomen vanuit Ter Apel en zijn geregistreerde asielzoekers bij het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Op verzoek van het Rode Kruis zijn kamers gebouwd en heeft men niet alleen een dak maar ook een plafond boven het hoofd. De kamers zijn geluidsisolerend en hebben persoonlijke kasten voor de bewoners die op slot kunnen. Verder zijn er nieuwe sanitaire voorzieningen gemaakt.

Voor de bewoners wordt gekookt en een actieve betrokken groep helpt al geregeld mee in de keuken. Elke dag zet een team woonbegeleiders en locatie co√∂rdinatoren zich in voor een leefbare omgeving waar men veilig kan verblijven en bewoners ingezet worden naar hun mogelijkheden. Er wordt dagelijks veel getafeltennist, gedamd en geschaakt. In de sporthal is een aparte gymzaal ingericht in samenwerking met de gemeente Haarlem.

In juli 2023 was er een Open Dag in juli waar een aantal omwonenden de locatie een bezoek bracht en vragen konden stellen. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem kwam die dag ook langs.

Laan van Decima

Aan de Laan van Decima 3 bij Station Spaarnwoude worden sinds begin 2023 circa 120 statushouders opgevangen in tijdelijke woonunits. In de opvang en de begeleiding werkt het COA samen met het Rode Kruis.

Activiteiten op de vluchtelingenopvang in Zandvoort
Activiteiten op de opvanglocatie in Haarlem

Updates over wat er gebeurt op beide locaties zijn te vinden onder Nieuws.

Meest recente berichten