Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

‘Op Koers’ (psychosociale hulpverlening)

Geplaatst op 11 december 2023

Op Koers biedt laagdrempelige, een-op-een gesprekken met als doel de mensen in de opvang een luisterend oor te bieden en samen te kijken wat er nodig is om hen zich weer weerbaar en prettig te laten voelen.

Wanneer het nodig is om meer hulp te bieden wordt overlegd met andere instanties voor een doorverwijzing. Als mensen al op een wachtlijst staan voor reguliere zorg dan kan Op Koers ondersteuning bieden tijdens de overbrugging naar die zorg. Op deze manier kan bij bewoners eerder gesignaleerd worden als er meer aan de hand is en kunnen zij sneller op weg worden geholpen.

We zijn blij om te melden dat de gemeente Haarlem ermee akkoord is gegaan dat we Op Koers ook aanbieden voor de vluchtelingen van de Beijneshal. Afgelopen 27 februari is Mays Hajjo Alrifai gestart. Mays is een ervaren Op Koers kracht, die ook werkzaam is in Amsterdam. De psychologen van Op Koers zijn nu wekelijks aanwezig in de Oekra√Źne opvang van Zandvoort, bij het Informatiepunt, twee locaties van het Leger des Heils in Haarlem en de Beijneshal.

Naast Op Koers werkt het Rode Kruis met het programma MEH+ (mentale eerste hulp). Het doel van MEH+ is het signaleren van stress bij bewoners en samen met hen deze stress te verminderen en daarnaast de veerkracht van de mensen te versterken. Voor dit programma krijgen bestaande beroepskrachten van de locaties een training om hen de handvatten te geven om het uit te voeren.

Meest recente berichten