Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Cursus Heldin

Geplaatst op 26 januari 2024

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben om te kunnen of durven handelen in een noodsituatie. Tijdens de Heldin cursus leren deelnemers de praktische vaardigheden om (eerste) hulp te kunnen bieden en wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Deelnemers leren om hulp (durven) te vragen, omgaan met lastige situaties (denk aan meningsverschillen) en reageren in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een ongeluk met een kind.


Dimitra is een oud deelnemer van Heldin. Toen ze net de cursus had afgerond, gebeurde het volgende: “Een kind op wie ik paste, verslikte zich in een ijzeren object. Ik schrok, maar bleef rustig en kwam direct in actie. Ik paste de rugslag- en buikstotenmethode toe tot het deeltje eruit kwam. Ik heb veel gehuild en erover gepraat, omdat het natuurlijk ook erg spannend was”. De oud-deelneemster weet hoe belangrijk het is om EHBO-kennis te hebben. Door de cursus redde ze het leven van een kind.


Tijdens de cursus leren de deelneemsters

 • Hoe zij eerste hulp kunnen verlenen als iemand een ongeluk heeft
 • Hoe zij om kunnen gaan met belemmerende gedachten. Het is namelijk best spannend om eerste hulp te verlenen en veel mensen vinden het zo eng dat ze geen hulp durven te verlenen wanneer dat nodig is.
 • Hoe ze rustig blijven in een noodsituatie.
 • Hoe ze hulp kunnen vragen aan anderen in een noodsituatie.
 • Hoe ze effectief (verbaal en non-verbaal) contact maken en communiceren met andere mensen.
 • Hoe ze met weerstand en agressie kunnen omgaan en effectief het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden.
 • Wat hun eigen talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten in (crisis) situaties.


Hoe ziet de cursus eruit?

Een volledige cursus bestaat uit een voorlichting voor geïnteresseerde vrouwen, individuele kennismakingsgesprekken (30 minuten) met alle deelnemers en zeven bijeenkomsten. Drie van de bijeenkomsten gaan over EHBO: deelnemers leren dan over de 7 meest voorkomende letsels, reanimatie en het gebruik van een AED. Tijdens de andere vier bijeenkomsten staan de sociale vaardigheden die nodig zijn om EHBO te kunnen uitoefenen centraal. De eerste 6 bijeenkomsten duren 2,5 uur. De laatste bijeenkomst, waarin reanimatie wordt besproken, duurt 4 uur. De lessen vinden één keer per week plaats.

Praktische informatie

 • We komen naar jullie toe! We geven graag de cursus op locatie, omdat de deelnemers zich dankzij deze veilige en vertrouwde omgeving goed kunnen ontwikkelen.
 • De cursus wordt gegeven door vrouwelijke (EHBO-)trainers.
 • We vragen een eigen bijdrage van €5,- per deelnemer.
 • Elke deelnemer die de cursus heeft doorlopen, krijgt dan ook twee officiële Rode Kruis EHBO-certificaten én een Heldin-certificaat.


Meer weten?

Meer weten over de inhoud van de cursus? Of wil je met ons samenwerken en een cursus laten volgen in jouw buurthuis, op jouw school of andere locatie? Neem dan contact op met Eva Loeve via het contactformulier. We zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaren trainers die de cursus graag zouden willen verzorgen. Interesse? Bekijk/reageer op de vacature Heldin trainer.

Meest recente berichten