Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

30 jaar vrijwilliger: Evert van Maanen

Geplaatst op 27 juli 2023

Het Rode Kruis kan altijd rekenen op de inzet en toewijding van vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor anderen. De 87-jarige Evert van Maanen is zo’n vrijwilliger die al meer dan 30 jaar actief is voor het Rode Kruis.

Zijn inzet als EHBO’er en chauffeur met EHBO is van onschatbare waarde voor de locaties Den Haag en Leiden. Op 7 december 2022 heeft hij nog een RKenning penning ontvangen voor zijn verdiensten. In dit interview gaan we dieper in op zijn motieven om te ontdekken wat hem zo bijzonder maakt als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Kun je ons iets meer vertellen over je ervaringen als EHBO’er en chauffeur met EHBO bij het Rode Kruis?

“Natuurlijk kan ik wat meer vertellen! In de meer dan 30 jaar als vrijwilliger heb ik veel meegemaakt. Zo werk ik regelmatig op de strandpost van het Rode Kruis bij de pier in Scheveningen, waar ik te maken krijg met allerlei situaties. Natuurlijk zijn er mensen die onwel worden, maar ook vleeswonden verzorgen is dagelijks werk. Ook meeuwen kunnen mensen behoorlijk verwonden. Ik kan mij nog herinneren dat er eens iemand werd aangevallen door een meeuw terwijl hij kibbeling at, en geraakt werd in zijn lip… dat was een nare wond!

Naast mijn werk als EHBO’er rijd ik ook als chauffeur. In het Corona-tijdperk bracht ik mensen naar het ziekenhuis, en in het tijdperk van de sociale ritten naar verschillende uitjes. Ook erg leuk om te doen is het werken bij evenementen, zoals de Rapenburg Race en de Royal Ten van de Roadrunners. Het is ook altijd een fijne ervaring om paraat te staan bij schoolsporten (zoals basketbal).”

30 jaar vrijwilliger, uitreiking van de RKenning door Kaushilya Budhu Lall (bestuurslid).

Wat motiveerde je om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis?

“Als EHBO’er op mijn werk had ik al ervaring met het verlenen van eerste hulp en ik wilde mijn kennis graag actueel houden. Het sociale aspect van het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis sprak mij ook erg aan. Ik vind het mooi om mensen te kunnen helpen die hulp nodig hebben, en op deze manier bij te dragen aan het welzijn van anderen. Het verlenen van eerste hulp is niet alleen belangrijk voor bij evenementen, maar ook in het dagelijks leven. Zo heb ik mijn vrouw kunnen helpen met wondverzorging toen zij dat dagelijks nodig had.”

Welke invloed heeft het werk dat je doet voor het Rode Kruis gehad op jou en jouw omgeving?

“Het werken bij het Rode Kruis geeft mij veel voldoening. Het is mooi om mensen te kunnen helpen, zelfs als het maar een kleine bijdrage is. Ook heeft het mij de kans gegeven mijn EHBO-vaardigheden te blijven ontwikkelen en op peil te houden. Helaas is mijn vrouw twee jaar geleden overleden, maar ook zij was EHBO’er bij het Rode Kruis en ging bijna altijd met mij mee. We hebben samen dan ook veel mooie momenten beleefd en mensen kunnen helpen. Na haar overlijden heeft zij postuum een oorkonde van het Rode Kruis gekregen voor haar verdiensten.”

Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je het gevoel had dat je echt ‘het verschil’ maakte als vrijwilliger?

“Zeker, er is een situatie die mij altijd is bijgebleven. Ik was bij een voetbalwedstrijd voor verstandelijk gehandicapten op het UVS-terrein toen er een oma van één van de deelnemers door hitte-uitputting onwel werd. Zij had een zwakke polsslag en wij hebben haar behandeld volgens de nieuwe methode met ijsklonten en doeken. Tot mijn grote opluchting kwam ze weer op de been, en hoefde ze zelfs niet met de inmiddels gearriveerde ambulance mee.”

Zou je anderen aanbevelen om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis? En waarom?

“Ja, ik beveel dat zeker aan! Het is belangrijk werk dat voldoening geeft en je doet kennis op die ook voor jouw naaste omgeving belangrijk is. Daarnaast is het Rode Kruis een geweldige organisatie om voor te werken en er zijn talloze mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen. Het is ook een kans om nieuwe mensen te ontmoeten, je netwerk uit te breiden en bij te dragen aan een betere samenleving.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilliger te worden?

“Doen, en niet twijfelen. Geef het een kans en je zult er geen spijt van krijgen!”

Cadeautje van Evert. Op de foto: Evert van Maanen, Kaushilya Budhu Lall en Monique Timmermans (districtsmanager).

Evert gaf ons een mooie ingelijste foto van zijn werk op de Strandpost, deze hangt inmiddels trots aan de muur van het districtskantoor. Dankjewel Evert, voor je jarenlange inzet voor het Rode Kruis!

Vrijwilliger worden

Wil jij ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens rond bij onze vacatures.

Of kom kennismaken op ons kantoor aan de Zilverstraat 2 in Den Haag, je bent van harte welkom. We vertellen je graag mee over vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis.

Vrijwilligers Dionne, Evert, Faisca en Rik worden geïnterviewd over hun werk bij de Strandpost op Scheveningen.

Ook deze zomer kom je Evert weer tegen bij de Strandpost op Scheveningen. Heb jij hem al gespot?

“Doen, en niet twijfelen. Geef het een kans en je zult er geen spijt van krijgen!”

Tekst: Liesbeth Craenen, foto’s: Jörgen van ’t Wel, Melanie E. Rijkers.

Meest recente berichten