Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Van draaiboek tot realiteit

Geplaatst op 18 november 2023

De rol van Rutger Frantzen bij het Rode Kruis

In de wereld van humanitaire hulp zijn het vaak de mensen in de frontlinie die de meeste aandacht krijgen. Maar achter elke succesvolle missie, elk groot evenement, schuilt een zorgvuldige planning en coördinatie. Eén van de onzichtbare helden achter deze logistieke meesterwerken is Rutger Frantzen.

Naast zijn baan als scrummaster bij een softwarebedrijf in Den Bosch heeft hij de afgelopen 15 jaar veel van zijn tijd besteed aan vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. Als 45-jarige coördinator achter vele grote evenementen zoals bijvoorbeeld de Invictus Games, Prinsjesdag en het Tinafestival zorgt Rutger voor de cruciale voorbereiding en planning die vaak over het hoofd wordt gezien. Goedlachs en bescheiden zorgt hij ervoor dat achter de schermen alles op rolletjes loopt. In dit artikel duiken we dieper in zijn onmisbare rol bij het Rode Kruis.

‘Het Rode Kruis is een plek waar je jezelf niet alleen medisch, maar ook sociaal kunt ontplooien.’

Wat is het meest uitdagende aspect van jouw rol als coördinator?
“Het is de veelzijdigheid die mijn rol als coördinator bij het Rode Kruis zo uitdagend maakt. Het ene moment zit ik in een overleg met politie en security, en het volgende moment praat ik met de Officier van Dienst Geneeskundig (coördinator ambulancedienst). Eigenlijk kun je mijn functie het beste beschrijven als ‘projectmanagement.’

Alles draait om gedegen voorbereiding. Als alles volgens plan verloopt, heb ik op de dag zelf relatief weinig te doen. Dat is dan een goed teken; het betekent dat alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen, en dat we klaar zijn om in actie te komen als dat nodig is.”

Kun je een paar memorabele momenten of ervaringen delen die je hebt gehad tijdens je tijd als coördinator?
“Er zijn veel momenten die mij zijn bijgebleven in mijn tijd bij het Rode Kruis, maar enkele springen er echt uit. De Invictus Games bijvoorbeeld, dit event heeft uiteindelijk vier jaar van intensieve voorbereiding gekost. Dat kwam niet alleen door de omvang van het event, maar ook werd het meerdere keren uitgesteld vanwege de pandemie. Toch was het één van de meest belonende ervaringen. Bij dit jaarlijkse event worden militairen geëerd die ondanks hun verwondingen op hoog niveau sporten. Dat was geweldig om mee te maken. Dan was er natuurlijk ook de Medaille van Verdienste die ik gekregen heb, wat een grote eer is.”

Om nooit te vergeten

“Datgene wat echter heel veel indruk op mij heeft gemaakt, was een ervaring tijdens de eerste golf van Syrische vluchtelingen. Een klein jongetje kon met enkele woorden Nederlands die hij nagevraagd had (‘water, donker’), de realiteit van zijn vlucht overbrengen. Dat moment raakte mij diep en symboliseerde voor mij waar hulpverlening om draait. Hulpverlenen is er zijn op zo’n moment. Tegelijkertijd heb ik in die periode ook veel spontane goede daden van Nederlanders gezien, zoals het kopen van kleding voor deze vluchtelingen. Die momenten van menselijke goedheid zijn er gelukkig, en bevestigen ook waarom ik mij zo inzet als vrijwilliger.”

‘Hulpverlenen is er zijn op dat moment.’

Wat heeft jou geïnspireerd om je als EHBO-vrijwilliger bij het Rode Kruis aan te melden?
“Je zou kunnen zeggen dat mijn EHBO-carrière begon met een ongelukje in Athene. Ik bezorgde mijn toenmalige vriendin per ongeluk een bloedneus en had echt geen idee wat ik moest doen. Toen ik later naar Den Haag verhuisde, leek het een goed idee om een EHBO-cursus te volgen.

Niet alleen om beter voorbereid te zijn, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen in een voor mij onbekende stad waar ik nog niemand kende. Daarna was de stap naar vrijwilliger gauw gezet. Het thema ‘bloedneuzen’ kreeg later nog een humoristische wending toen ik, na de succesvolle afronding van de Invictus Games, uit enthousiasme een collega een vergelijkbaar lot bezorgde. Uiteraard wist ik nu wel wat ik moest doen.”

Wat zijn de kernwaarden die jou drijven in dit vrijwilligerswerk?
“Het gedachtegoed van het Rode Kruis zit diep verankerd in mijn persoonlijke leven, ik ben er mee opgegroeid. Het is het sociale, zorgende aspect dat ik van huis uit heb meegekregen. Ik vind het ontzettend belangrijk om er voor anderen te zijn, om er te zijn wanneer dat het hardst nodig is.”

Rutger samen met een aantal van de Rode Kruis Haaglanden-vrijwilligers tijdens de inzet op Prinsjesdag 2023 in Den Haag.

Wat levert dit vrijwilligerswerk je op, zowel op persoonlijk als professioneel vlak?
“Dit vrijwilligerswerk brengt mij ontzettend veel, zowel persoonlijk als professioneel. Op persoonlijk vlak geniet ik enorm van het sociale aspect. Ik werk in een hechte groep waar zelfs vriendschappen uit zijn voortgekomen. Het geeft mij energie, en ik heb het gevoel dat ik echt iets bijdraag aan de samenleving. Bovendien zijn de evenementen niet alleen leuk, maar het zijn realistische trainingssituaties voor grotere crisissituaties, zoals de overstromingen in Limburg en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Professioneel gezien heeft dit vrijwilligerswerk mij waardevolle inzichten gegeven in projectmanagement, wat mij geholpen heeft om betere keuzes te maken in mijn carrière.”

Zou je anderen aanbevelen om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis? En waarom?
“Ik zou zonder twijfel iedereen aanbevelen om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis. Als je interesse hebt voor medische hulpverlening en je wilt jouw kennis en vaardigheden daarin verder ontwikkelen, dan is dit een uitstekende gelegenheid. Het is een plek waar je jezelf niet alleen medisch, maar ook sociaal kunt ontplooien. Je komt terecht in een community van gelijkgestemden, wat ontzettend fijn is. Kortom, het is een manier om een verschil te maken in de wereld én in jouw eigen leven.”

Het geeft mij energie, en ik heb het gevoel dat ik echt iets bijdraag aan de samenleving.’

Vrijwilligerswerk

Word ook vrijwilliger bij Rode Kruis Haaglanden: check alle vacatures en maak het verschil! Een EHBO-cursus kies je via deze link. Zien we je snel bij een van onze locaties? Je bent van harte welkom!

Met dank aan: Rutger Frantzen, Richard Jetten (foto’s), Liesbeth Craenen (interview).

Meest recente berichten