Het Rode Kruis helpt de ambulancedienst wanneer er meer slachtoffers zijn dan zij direct kunnen behandelen
Wanneer de pieper afgaat, spoedt een chauffeur zich naar een speciaal voertuig en spoeden de andere teamleden en de teamleider zich naar een opkomstlocatie om opgepikt te worden. Samen gaan ze op weg naar een inzet. Het Rode Kruis heeft in alle 25 veiligheidsregio’s van Nederland teams die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar binnen een uur op locatie kunnen komen om te helpen, zoals bij het treinongeval in april 2023 in Voorschoten.
‘Grootschalige Geneeskundige Bijstand’ door Noodhulpteams
Ook Rode Kruis Haaglanden heeft een Noodhulpteam (NHT), en oefende recent weer om goed voorbereid te zijn voor een inzet.
Het scenario: klimaatactivisten op een snelweg
Het is 28 graden, op een snelweg is een demonstratie bezig van klimaatactivisten, ze zijn natgespoten door de politie en worden aangehouden. Voordat ze afgevoerd worden, checkt het Noodhulpteam of er gewonden tussen de groep aanwezig zijn. Sommige personen behandelen ze zelf, voor andere wordt de ambulancedienst ingeschakeld en weer anderen kunnen na een controle de hulppost verlaten.
Wie welke hulp nodig heeft, wordt als eerste bepaald door de hulpvragers te prioriteren. Het doel van de oefening is om dit goed te kunnen doen, ook als er een grote groep hulpvragers tegelijk aankomt.
Vier keer oefenen: elke keer wordt het erger!
De oefening wordt vier keer achter elkaar uitgevoerd, zo’n 15 Noodhulpteamleden en 17 vrijwillige slachtoffers zijn de hele avond met elkaar bezig. De ene helft van de Noodhulpteamleden observeert en wisselt de ingezette Noodhulpteamleden af bij de volgende sessie. De slachtoffers lopen meerdere keren naar de hulppost toe om een aanhoudende stroom slachtoffers na te bootsen.
Er wordt dus volop gewerkt om zo snel mogelijk de meer ernstige slachtoffers de aan de juiste hulp te koppelen. Elke sessie wordt het net iets erger: meer slachtoffers tegelijk, meer emotie, meer verwondingen en zelfs slachtoffers die nog aan elkaar vastgelijmd zitten.
Waarom kies je voor een Noodhulpteam?
Het Rode Kruis draait op vrijwilligers: mensen die zich belangeloos inzetten voor hun medemens. Kies voor het slachtoffer, zonder oordeel. Dat doet ook het Noodhulpteam. Zo hielpen ze bij een evenement waar meer EHBO-gevallen zijn dan vooraf verwacht, bij een boerenprotest, een ontsporing van een trein, ontruiming van een woongebouw of een klimaatdemonstratie. Wanneer de pieper gaat weet je niet wat je te wachten staat. Het Noodhulpteam is een mooie volgende stap voor een vrijwilliger die al ervaring heeft met EHBO en Evenementenhulp.
‘Hulpvragers die niet in het boekje staan’
Bij deze oefening is Robin Schans aanwezig, sinds februari 2023 lid van het Noodhulpteam en al sinds 2018 vrijwilliger bij het Rode Kruis. We vroegen hem wat het Noodhulpteam uitdagend maakt: “Het Noodhulpteam is iets voor jou als je het een uitdaging vindt om om te gaan met hulpvragers die zich niet gedragen zoals in het boekje staat.”
De pieper gaat: trein in een weiland
Robin herinnert zich nog goed de eerste keer dat zijn pieper afging: “Midden in de nacht ging de pieper, dat was energiegevend! We moesten opkomen in Nootdorp en gingen onderweg naar Voorschoten voor een treinongeluk. Het Noodhulpteam van de regio Hollands Midden was als eerste ter plaatse en had de situatie onder controle. Er waren minder slachtoffers dan in eerste instantie gedacht, dus wij hoefden niet veel meer te doen.”
Vanavond loopt de oefening ietwat chaotisch: net zoals in het echt moet je improviseren. Oefenen en evalueren, daar leer je van!
Aanvulling welkom!
We spreken ook met Hoofd Noodhulpteam Jesse Pollé. Jesse vertelt dat er zeker nog ruimte is voor nieuwe aanwas: “Het team bestaat uit zo’n 40 vrijwilligers, dus je kunt je voorstellen dat er altijd wel wat verloop is. Ook willen we mensen de kans bieden om door te groeien, bijvoorbeeld naar teamleider of chauffeur.” De vacature voor het Noodhulpteam staat altijd open: “Wie zich voor het einde van het jaar aanmeldt kan in januari/februari starten met de opleiding. Wie zich daarna aanmeldt kan meedoen in de opleiding in het volgende jaar.”
Vacature
Hou je wel van een uitdaging en heb je interesse in het Noodhulpteam? Neem dan contact met ons op, en word NHT-vrijwilliger!
Bekijk de vacature op onze website.
Wanneer je je aanmeldt voor het einde van het jaar, kun je aansluitend in januari/februari starten met de opleiding. Wacht niet te lang, want als de opleiding al begonnen is kun je pas weer het jaar erop meedoen.
Foto’s en tekst: Peter Mekers/Rode Kruis Haaglanden