Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Eerstehulpverleners komen in actie!

Geplaatst op 03 juli 2023

Op donderdagavond 29 juni vond op het terrein van Heijmans in Rosmalen een grote oefening plaats voor (kandidaat) Basis Eerstehulpverleners en Evenementen Eerstehulpverleners van het Rode Kruis Brabant-Noord. Bij deze oefening op locatie kwam ook het noodhulpteam in actie. Het noodhulpteam is een team vrijwillige hulpverleners dat bij een ramp, ongeluk of aanslag n.a.v. een oproep onmiddellijk wordt ingezet. Met zwaailicht en sirene spoeden zij zich naar de plek des onheils om lichtgewonde slachtoffers te helpen. Op deze manier bieden ze ondersteuning aan andere hulpdiensten, zoals ambulances, politie en brandweer. Om de eerstehulpverleners kennis te laten maken met het werk van het noodhulpteam, nam de oefening halverwege de avond een verrassende wending. Eerder die avond werden allerlei situaties op een realistische manier uitgebeeld, waarbij een beetje drama niet werd geschuwd.

Rode Kruis Brabant-Noord eerstehulpverlening

Oefening

De oefening werd georganiseerd door een team van instructeurs, beroepskrachten en vrijwilligers uit ons district. Tijdens de oefening gingen naast de leden van het noodhulpteam ook de (kandidaat) Basis Eerstehulpverleners en Evenementen Eerstehulpverleners hun vaardigheden oefenen en verder ontwikkelen. Dit beperkte zich niet tot één specifiek scenario, maar omvatte een verscheidenheid aan situaties. Om de slachtoffers zo waarheidsgetrouw mogelijk uit te beelden waren een aantal Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) en een acteur aanwezig.

Scenario

Een van de scenario’s simuleerde een levensbedreigende bloeding, terwijl elders een kind van een oude walsmachine valt en iemand eronder vast kwam te zitten. Ook werd er een situatie nagebootst waarbij iemand gewond raakte bij het vervangen van een lamp in een Tiny House. Verder was er op het parkeerdek een reanimatieoefening bij een persoon die elektrocutie had opgelopen tijdens het opladen van een elektrische auto in een plas water. Andere scenario’s omvatten onder andere een persoon met hartritmestoornissen en iemand met een beenamputatie. Daarnaast was er een slachtoffer dat onder invloed is van drank en drugs en wordt er door een acteur een bommelding gedaan.

Rode Kruis Brabant-Noord eerstehulpverlening

Specifieke briefing

De deelnemende Rode Kruis-vrijwilligers werden verdeeld in kleine groepjes en wisselen na elke 15 minuten van station, zodat ze alle casussen zagen en behandelden. Na de verschillende oefenscenario’s werd als klap op de vuurpijl het noodhulpteam apart genomen voor een specifieke briefing. Ze kregen een laatste opdracht waarin zij een belangrijke rol speelden bij een grootschalige casus. Om de vrijwilligers te laten ervaren hoe het noodhulpteam in de praktijk werkt, werden zij in het team geïntegreerd en om het noodhulpteam te ondersteunen.

Grootschalige oefening op districtsniveau

De deelnemende vrijwilligers waren niet op de hoogte van de inhoud van de oefening. Door hen in het ongewisse te laten over de specifieke scenario’s die ze tegen zouden komen, werden hun getrainde vaardigheden getoetst. Een bijzonder aspect van de oefening was dat deze districtbreed plaatsvond. Het Rode Kruis heeft in Brabant-Noord vier verschillende locaties waar de eerstehulpverleners en het noodhulpteam regelmatig oefenen. Dit was de eerste keer na corona dat er een grootschalige oefening op districtsniveau plaatsvond.

Wij bedanken alle betrokkenen, waaronder Heijmans, voor hun medewerking en faciliteiten die deze realistische oefening mogelijk maken.

Meest recente berichten