Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Nieuwsbrief juni – Vrijwilliger in beeld

Geplaatst op 15 juni 2023

Stef Hordijk (22) woont samen met zijn vriendin en hun hond Storm in Rosmalen. Hij werkt sinds 2018 als evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis. Het leukst vindt hij de inzetten bij grote evenementen zoals de Vestingloop in Den Bosch. Daar bemande hij eens met collega-vrijwilligers de EHBO-post bij de finish en verleende hulp aan oververhitte hardlopers. Naast vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis zet hij zich met zijn bedrijf AED Compleet in om Nederland hartveiliger te maken. Ooit wil hij van een AED een kunstwerk maken.

Met knikkende knieën

Stef is net achttien jaar als hij in de hal van Station Utrecht Centraal een vrouw ziet neervallen. Het is enorm druk en er verzamelen zich veel mensen om haar heen, maar niemand doet iets. Stef aarzelt geen moment. Hij heeft in de stationshal een AED zien hangen, sprint ernaartoe, neemt het mee naar het slachtoffer, opent het apparaat en sluit het aan op de vrouw. Hij dient zelfs een schok toe. Wel met knikkende knieën, want hij heeft het nog nooit gedaan. Samen met een andere omstander verleent hij eerste hulp. Kennelijk heeft het effect want de vrouw komt bij. Ze herstelt erg snel en kan al gauw rechtop zitten. Ze kan zich niets herinneren en belt haar man om te vertellen wat er is gebeurd. Op dat moment komt de ambulance ter plaatse. Ze controleren de vrouw en bespreken het hele voorval met Stef. Het maakt veel indruk op hem. Hij beseft op weg naar huis dat als zoiets zich in een thuissituatie voordoet, er misschien wel iemand dood kan gaan.

Het balletje gaat rollen

Na wat hij in Utrecht heeft meegemaakt gaat er bij Stef een balletje rollen. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen kunnen reanimeren en dat er meer AED’s ter beschikking zijn. Het laat hem niet los en hij gaat samen met buurtgenoten geld inzamelen voor AED’s in de wijk. Hij komt in contact met iemand van het Rode Kruis die in Den Bosch en omgeving reanimatiecursussen organiseert. Stef besluit zich aan te melden als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Gedreven als hij is doorloopt hij snel de leerroute en wordt evenementenhulpverlener. Zijn eerste zelfstandige inzet is in 2019 op Koningsdag in Den Bosch. Intussen heeft hij al bij verschillende evenementen en sportwedstrijden hulpverleend. Het leukst vindt hij de grotere evenementen zoals Jazz in Duketown. Hij houdt van stevig doorpakken, heeft graag veel te doen.

Surrealistisch

Bij de Vestingloop stond hij eens in de EHBO-post bij de finish. Dat jaar was het in mei al erg warm en met temperaturen van boven de 25 graden was het belangrijk om de finishende hardlopers goed in de gaten te houden op oververhitting. Stef herkent het meteen als iemand oververhit is. Een loper kan echt van de wereld zijn en op een brancard nog hardloopbewegingen blijven maken of na het finishen rondjes in de EHBO-tent ‘rennen’. Dit is nogal surrealistisch om te zien. Het is noodzaak om zo iemand meteen goed te koelen, want soms heeft de patiënt een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden. Oververhitting kan erg gevaarlijk zijn. Gelukkig weten de hulpverleners wat ze moeten doen. De aanpak varieert van het koelen van de voeten in een emmer water tot iemand bedekken met handdoeken die in ijswater hebben gelegen. Hierbij ligt het risico op onderkoeling op de loer en staan de hulpverleners onder supervisie van artsen.

Altijd paraat

Naast zijn werk als vrijwilliger voor het Rode Kruis is Stef beroepsmatig bezig met AED en reanimatie. Met zijn bedrijf AED Compleet biedt hij aan allerlei partijen, variërend van particulieren tot gemeentes en bedrijven, reanimatietrainingen en gerelateerde services aan. In de vier jaar dat hij nu bezig is met reanimeren heeft hij veel meegemaakt en ervaring opgedaan. Wanneer hij betrokken is bij een reanimatie kijkt hij altijd naar wat er technisch moet gebeuren. Hij focust op wat nodig is en zorgt ervoor dat datgene goed gaat. Omdat hij ook burgerhulpverlener is wordt hij regelmatig opgeroepen. Hij heeft altijd zijn AED bij zich zodat hij, als hij ter plaatse komt, direct in actie kan komen. Goed voorbereid zijn zorgt er bij Stef voor dat hij niet twijfelt en goed op een reanimatie terugkijkt.

Stef Hordijk vrijwilliger Rode Kruis Brabant-Noord met AED

Kunstwerk

Stef vindt AED’s ontzettend interessant. Door de juiste bediening en toepassing ervan op het menselijk lichaam kun je er een mensenleven mee redden. Omdat hij wel eens wilde weten hoe zo’n apparaat er van binnen uitziet heeft hij er eentje uit elkaar gehaald. Het was natuurlijk een oud exemplaar dat niet meer werd gebruikt. Stef vindt al die losse onderdelen die samen een levensreddend hulpmiddel vormen zo interessant dat hij nu met de gedachte speelt er een kunstwerk van te maken. Het idee is dat hij van epoxy, dat is transparante kunsthars, verschillende lagen maakt waardoor je precies kunt zien waaruit een AED bestaat. Hoe bijzonder is dat!

Meest recente berichten