Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Hitteplan voor ouderen gestart

Geplaatst op 10 mei 2023

Rode Kruis legt eerste bezoeken af: Samen klaar voor een veilige zomer!

Het Rode Kruis district Brabant Noord heeft in samenwerking met de gemeente Boxtel, Kring KBO Boxtel, ContourdeTwern, Diny Stolvoort en de GGD het initiatief genomen om inwoners van 85 jaar en ouder te bezoeken als onderdeel van het Hitteplan. Het Hitteplan heeft tot doel om de risico’s van warm weer te benadrukken en adviezen te geven over hoe men zich goed kan voorbereiden. Met stijgende temperaturen en langere hitteperiodes in de zomer, is het belangrijk om op de gezondheid te letten en zich goed voor te bereiden. Maandag 8 mei was de aftrap bij de vooringang van het gemeentehuis van Boxtel. Wethouder Wim van der Zanden heette iedereen van harte welkom en vertelde waarom het Hitteplan zo belangrijk is.

Samenwerken om bewustwording risico’s hitte te creëren
Wieke van den Bosch, coördinator hulpverlening van het Rode Kruis Brabant Noord, heeft het project mee opgezet. Ze is verheugd over de samenwerking tussen de betrokken partijen. “De gemeente Boxtel heeft een nauwkeurig beeld van de kwetsbare doelgroep. Vooral mensen van 85 jaar en ouder lopen risico. Zij ervaren over het algemeen minder snel dorst en transpireren minder. Daarom is het juist voor hen belangrijk om voldoende te blijven drinken. Het drinken van een glas water per uur, zelfs zonder dorst, kan hierbij helpen. Door de gezamenlijke inzet kunnen we veel mensen bereiken en persoonlijke voorlichting geven.”

Foto Hetty Zantman

Persoonlijke voorlichting geven aan ouderen
De eerste bezoeken hebben maandagmiddag plaatsgevonden. Twaalf vrijwilligers van het Rode Kruis gingen in gesprek met de bewoners. Ze gaven voorlichting en inventariseerden of er behoeften zijn waarbij hulp nodig is, zoals eenzaamheid, zelfredzaamheid of andere zorgen. Elk bezoek omvatte een symbolisch flesje water en een tas met informatieve folders die de ouderen na het bezoek op hun gemak kunnen doorlezen. Wieke: ”De ouderen waren zeer geïnteresseerd en stonden open voor de informatie. Ook de drinkschijf, een papieren hulpmiddel waarmee kan worden bijgehouden hoeveel glazen vocht er per dag worden ingenomen, werd goed ontvangen. Onze komst werd erg gewaardeerd, soms werden zelfs levensverhalen met ons gedeeld. We kijken terug op een geslaagde eerste bezoekronde.”

Rode Kruis Hitteplan

650 flesjes water voor 85-plussers – Brabants Centrum

Meest recente berichten