Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Samen Ouder Worden in Boxtel

Geplaatst op 13 april 2023

Vanaf het najaar van 2018 was het Rode Kruis één van de elf (vrijwilligers)organisaties op 35 plekken in Nederland, die betrokken was bij het programma Samen Ouder Worden. Het programma werd uitgerold in Boxtel binnen District Brabant-Noord. Het doel: de waarde van ouderen in onze samenwerking zichtbaar maken en waar nodig te versterken. Samen ontdekken wat ouder worden nu echt betekend.

Het programma ging in samenwerking met:
Handjeshelpen, Humanitas, IPSO Centra voor leven met en na kanker, KBO-PCOB, MantelzorgNL, Netwerk NOOM, NPV-Zorg voor het leven, Stichting Present, Stichting Vier het leven, TijdVoorActie en het Rode Kruis.

Goed en gezond ouder worden
Binnen het Rode Kruis zijn we altijd aan het kijken naar ontwikkelingen die spelen in de maatschappij, zo is ‘goed en gezond’ ouder worden een onderwerp dat veel besproken word. We zien een grote toename van vergrijzing voor de komende jaren, meer eenzaamheid en de zorg die onder druk staat en blijft staan.

De oudere vrijwilliger verandert

Uit alle onderzoeken, ontmoetingen en gesprekken binnen het programma kwam naar voren dat de behoeften, motivaties en mogelijkheden van oudere vrijwilligers veranderlijk zijn. Dat heeft te maken met leeftijd, met andere tijdsbestedingen en met gezondheid. En natuurlijk heeft iedere oudere eigen wensen en mogelijkheden. Er is een duidelijke verschuiving te zien in motivatie: naast betekenisvol is het van belang dat vrijwillige inzet voor de meeste ouderen tegenwoordig ook leuk, uitdagend, gezellig en leerzaam is. De eerdere generaties beschouwen vrijwillige inzet vooral als iets dat je hoort te doen. Er zijn steeds meer (jongere) ouderen die op zoek zijn naar tijdelijke, flexibele of projectmatige inzet.

Samen Ouder Worden in Boxtel
Wieke van den Bosch is in 2021 aangesloten als programmamedewerker bij het programma Samen Ouder Worden vanuit Het Rode Kruis district Brabant-Noord. Onze focus lag vooral op het onderzoeken van de ouderen doelgroep in Boxtel en het opbouwen van een netwerk van organisaties. Waar liggen noden, kansen, samenwerkingen en hoe ziet de toekomst eruit. Daarbij stelde we constant de vraag waar er een rol van het Rode Kruis ligt als noodhulporganisatie.

Resultaat

Uiteindelijk hebben we door het programma Samen Ouder worden veel bereikt en hebben we veel waardevolle gesprekken kunnen voeren. Resultaat:

-Tijdens de coronacrisis hebben we directe hulp kunnen bieden aan iedereen met een acute hulpvraag door de landelijke hulplijn. We hebben uiteindelijk 16 hulpvragen op kunnen pakken, andere hulpvragen hebben we kunnen doorsturen naar partnerorganisaties. Hulpvragen hadden te maken met tijdelijke ondersteuning, vervoer, belmaatje en boodschappen doen. Ook was het vaak behoefte aan een gesprek.
– We hebben 42 voedselpakketten uitgedeeld in Boxtel aan de ouderen doelgroep tijdens de coronacrisis.
– In samenwerking met partnerorganisaties in Boxtel hebben we brieven rondgestuurd naar de ouderen doelgroep om behoeftes en noden op te halen.

-Samen Ouder Worden is aan het door ontwikkelen naar Let op Elkaar binnen het Rode Kruis. We zijn nu landelijk bezig met het ontwikkelen van duurzame hulpverlening voor ouderen.

Wieke van den Bosch, Marjolein Bos, Bianca Oei, Yvonne Kraak, Madelon Bronner, Jacco Scheer (2022)


– We hebben interviews afgenomen bij huisartsen om te onderzoeken wat de noden bij ouderen zijn.
-We hebben een netwerk aan (vrijwilligers-ouderen)organisaties waar we direct mee in contact staan.
-Er is een verbindingsbijeenkomst georganiseerd voor 80 ouderen om in gesprek te gaan over ‘gezond ouder worden’
-Er is een Let op Elkaar wegwijzer van Boxtel ontwikkeld om ouderen met hulpvragen beter te kunnen doorverwijzen.
-Er zijn Goed Voorbereid kalenders ontwikkeld met tips over hoe ouderen zich kunnen voorbereiden op nood en deze zijn verspreid onder diverse organisaties in Boxtel. Er zijn ruim 400 kalenders uitgedeeld.
– In samenwerking met partnerorganisaties is het project ‘Hitteplan’ opgestart die word uitgevoerd in Mei 2023. Hiermee hopen we veel ouderen te bereiken die op dit moment uit beeld zijn. Ons doel is om de ouderen te informeren over het omgaan met extreme hitte. We richten ons op de ouderen 85+ in gemeente Boxtel.

Daarnaast zijn we betrokken bij diverse projecten en blijven we in gesprek over de ouderen doelgroep.

Op 13 april hebben we het programma ‘Samen Ouder Worden’ gezamenlijk afgesloten.
We zijn blij dat we deel hebben mogen zijn van het programma ‘Samen Ouder Worden’.


Wil je meer lezen over het programma ‘Samen Ouder Worden’ en alles wat is opgehaald in de afgelopen jaren?
Dat is allemaal te lezen in het e-book “Nooit te oud om te beginnen”. Download het e-book hier en deel het gerust met anderen.
E-book: Nooit te oud om te beginnen | NOV – Platform Vrijwillige Inzet (vrijwilligerswerk.nl)

Meest recente berichten