Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Tim redt zijn dochter (3) van verdrinking: “Het had anders kunnen aflopen”

Laatste update:
Geplaatst op 28 juni 2023

Het is inmiddels jaren geleden, maar voor Tim voelt het als de dag van gisteren: die warme zaterdag voor Pinksteren toen zijn leven plotseling op z’n kop stond. Want terwijl zijn kinderen buitenspelen, komt zijn zoon haastig thuis en hijgt: “Papa, Lotte ligt in het water.”
In eerste instantie denkt Tim niet meteen het ergste. Met het mooie weer is het niet vreemd dat kinderen ergens in de buurt in een zwembadje plonzen. Maar toen zijn zoon onthulde dat Lotte niet in een badje lag, sloeg de paniek toe. “Ik vroeg hem waar ze dan wel was. Mijn hart stopte toen hij naar het nabijgelegen kanaal wees. Daar vond ik mijn driejarige dochter drijvend in het water, op het randje van verdrinking.”

Op het randje

Zonder aarzelen springt Tim in het water. Zijn telefoon had hij thuisgelaten en terugrennen was geen optie meer. Met vastberadenheid laat hij zich in het water zakken, draait Lotte om en zwemt naar de kant. Maar vanwege het hoogteverschil kan hij niet meteen op de betonnen rand komen. Met zijn dochter in zijn armen hangt hij met één hand aan de rand van het kanaal. Hij ziet dat ze niet ademt en beseft dat hij snel moet handelen.

Hoesten en proesten

Tim vertelt: “Dankzij mijn ruim twintig jaar ervaring in EHBO kon ik snel schakelen en de juiste stappen volgen. Ik begon met beademen. De eerste twee keren hadden geen effect maar na enkele pogingen begon Lotte te proesten en te hoesten. Wát een opluchting.”
Toevallig is er een traumahelikopter in de buurt vanwege een brand. Een van de trauma-artsen gaat naar het kanaal om nazorg aan Lotte te verlenen. Lotte wordt met de ambulance meegenomen.

Adrenaline

“Op het moment van het ongeval handelde ik puur op adrenaline. Pas daarna drong de hele situatie tot me door. Mijn knieën knikte en ik kon moeilijk in slaap vallen. Pas rond vier uur ’s nachts vielen mijn vrouw en ik eindelijk in slaap. De volgende ochtend bezochten we Lotte in het ziekenhuis. Toen Lotte na het eten van haar ontbijt vroeg: “Mag ik nu een snoepje?”, wisten we dat het beter met haar ging.”

Trots en dankbaar

“In de dagen daarna heb ik wel hulp gezocht om de gebeurtenis een plekje te kunnen geven. Inmiddels heb ik het goed verwerkt, maar er zijn altijd momenten die me nog steeds raken, zoals op haar diploma-uitreiking. Toen overviel me weer het gevoel van trots en dankbaarheid dat het allemaal goed is gekomen. Het had ook heel anders kunnen aflopen.”

Leer reanimeren tijdens een EHBO-cursus!

Wil jij ook leren hoe je EHBO kunt toepassen bij baby’s en kinderen? Of hoe je in ernstige situaties kunt reanimeren? Schrijf je dan in voor een EHBO-cursus en ontwikkel de vaardigheden om een leven te redden in geval van nood.

Meest recente berichten