Brabant-Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld: Johan van Doesburg

Geplaatst op 11 oktober 2022

Johan van Doesburg, 56, er is weinig wat hij niet heeft gedaan binnen het Rode Kruis.

© Foto van Johan van Doesburg
Foto door fotograaf Hetty Zantman.
Vrijwilliger verslaggever
Pleun van den Helm

Johan Van Doesburg (56) is op dit moment full time actief binnen het Rode Kruis. In district Brabant-Noord heeft hij tal van functies: evenementen eerstehulpverlener, Biker, praktijkbegeleider, noodhulpteamlid  en chauffeur. Daarnaast is Johan sinds een aantal maanden districtscoördinator facilitair en logistiek in Den Bosch.

Waar het allemaal startte

Vanaf zijn 21e is Johan actief binnen het Rode Kruis. zijn reis startte in het mooie Zaltbommel, waar hij ook nu woont. Dat waren hele andere tijden, het Rode Kruis zat toen anders in elkaar. Hij was toen actief in de functie ‘plaatsvervangende communicatiebeheerder’ en reserve chauffeur op de ambulance. De ambulance werd in die tijd nog bemand door het Rode Kruis. Na 10 jaar heeft Johan afscheid genomen van het Rode Kruis, dit vanwege zijn werk. 17 jaar later besloot hij dat hij het Rode Kruis niet langer kon missen en werd weer vrijwilliger, dit keer in Den Bosch.

Motivatie

Mensen helpen, hulpverlenen waar nodig en er echt voor mensen kunnen zijn die het nodig hebben. Dat is motivatie voor Johan om te doen wat hij doet binnen het Rode Kruis. Daarnaast verleent hij graag EHBO en is hij nooit uitgeleerd.

Bijzonder werk

Toen Johan nog veel bezig was met evenementen hulpverlening heeft hij vooral heel veel opgestoken over wat het Rode Kruis nu eigenlijk echt inhoudt. De mooie kant van het helpen van mensen maar ook de zwaardere kant van het zien van mensen in nood.  “Het mooiste aan het helpen van mensen is de waardering die je ervoor krijgt. Ook is je hulp nog zo minimaal, of klein of wat dan ook. De glimlach die je ervoor terugkrijgt is heel veel waard.” 

Toekomst

In de toekomst wil Johan werken aan de communicatie binnen het Rode Kruis. Zodat iedereen dezelfde informatie tot zijn of haar beschikking heeft maar ook zodat alles weer op rolletjes loopt.

Gouden Pluim

Op 1 oktober 2022, tijdens de dag van erkenning in de Efteling, is de ‘gouden pluim’ uitgereikt aan Johan.
Johan heeft in het jaar 2021 maar liefst 1240 geregistreerde uren inzet gedraaid en in 2022 550 uur.
Bewonderenswaardig hoe vrijwilligers zoals Johan zich inzetten voor het Rode Kruis. Goed om te weten dat dit geregistreerde uren zijn, maar ook veel uren worden niet geregistreerd.
Johan je bent een topper, zonder vrijwilligers als jij zijn we nergens!

De gouden pluim zal vanaf nu elk jaar worden uitgereikt.
Vrijwilligers in district Brabant-Noord kunnen één vrijwilliger opgeven aan het eind van het jaar die volgens hen de ‘gouden pluim’ heeft verdiend.

Vrijwilliger Johan van Doesburg krijgt de ‘gouden pluim’ overhandigd door coördinator hulpverlening Marlot van der Aa tijdens
de dag van erkenning, georganiseerd voor vrijwilligers in de Efteling.
Rode Kruis district Brabant Noord


Meest recente berichten